Quads vaker betrokken bij ongelukken

Quads ontwikkelen zich in Oost- en Zuid-Nederland snel tot een serieus gevaar op de weg. De voertuigen eisten de afgelopen 5 jaar in Noord-Brabant en Gelderland zeker 4 levens, meldt De Telegraaf.

De krant baseert zich op uitrukgegevens van de Nijmeegse traumahelikopters. 'Wij doen ons werk graag, maar dit is een trend die we liever niet zouden zien', zegt traumachirurg Joost Peters van het Nijmeegse Radboud ziekenhuis.

Na een dodelijk ongeval in het Brabantse Vessem, nu een maand geleden, nam hij het initiatief om uit te zoeken hoe gevaarlijk quads zijn. Hij concludeert dat het met de vierwieler de verkeerde kant op gaat.

Invalide

Alleen dit jaar al rukte de Nijmeegse traumaheli 6 keer uit voor een quadongeluk. Dat was in heel 2007 maar 1 vlucht. Bijna een derde van de slachtoffers overlijdt. Nog eens ruim 30% blijft invalide na een quadongeluk.

Het is bij geen enkele instantie precies bekend hoeveel quads er in ons land rondrijden. Voor de wet zijn het auto’s en daarom staan ze bij de Rijksdienst Wegverkeer ook zo geregistreerd. De verkoopaantallen zijn voor de Bovag te laag voor een aparte registratie. Peters pleit ervoor dat de rijbewijsregels worden aangepast. 'Een helmplicht beperkt het letsel.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer