Meije heeft buik vol van Natura-impasse

LTO Noord is boos op de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber die weigert te praten met de veehouders in de Meije over de impasse in het Natura 2000-dossier Nieuwkoopse Plassen.

'Gedeputeerde Weber, neemt u ons gebied wel serieus?', schrijven LTO Noord-Zuid-Holland en 4 afdelingen rond de Nieuwkoopse Plassen in een brief aan de bestuurder. Die beloofde LTO-bestuurders spoedig contact op te nemen. Dat is niet gebeurd, waarop LTO Noord een boze brief naar Weber stuurde.

De kwestie zit al jaren muurvast. De veehouders roepen daarom Bleker op zich te bezinnen om de Nieuwkoopse Plassen en De Haeck als Natura 2000-gebied vast te stellen.

Beheerplan

De veehouders zijn ongerust over de uitkomst van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de vertaling daarvan in het beheerplan. 'Wij hebben sterk de indruk dat Zuid-Holland zeer natuur-minded is en geen oog heeft voor de gerechtvaardige economische belangen van bedrijven', schrijft voorman Sjaak Voorend namens de LTO-afdelingen aan Bleker.

'Dit in tegenstelling tot provincie Utrecht – nota bene aan de overkant van de Meije – die bijvoorbeeld een eigen stikstof-verordening heeft vastgesteld waarbij vergunningverlening via ammoniaksaldering voor bedrijven weer mogelijk is gemaakt', stelt Voorend.

De PAS moet eind december definitief zijn vastgesteld. Voorend: 'Dan liggen er misschien stikstofcijfers over dit gebied op tafel die we moeten slikken en niet eens kunnen onderzoeken. Laat staan erover praten. Wij hebben het idee dat Zuid-Holland de veehouderij uit de Meijegraslanden wil zetten'.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer