Europees boerenverzet braak

Braaklegging van boerenland is geen optie in het Europees landbouwbeleid van na 2013. Dat bleek gisteren op een conferentie van de Overkoepelende Europese Boerenorganisatie Copa-Cogeca.

Europese boeren zouden na 2013 ongeveer 7% van hun land moeten inrichten voor ecologische focusgebieden, zo bleek uit eerder uitgelekte plannen van de Europese Commissie. Veel boerenorganisaties van de 27 Europese lidstaten vertalen deze maatregel als braakligging en zijn fel tegen dit voorstel.

Een afgevaardigde van de Deense boerendelegatie noemde braaklegging 'iets voor passieve boeren'. 'Terwijl de Europese landbouwcommissaris Dacian Ciolos juist liet weten de actieve boer te willen belonen.' Ook de Zweedse, Nederlandse, Spaanse, Oostenrijkse Poolse, Duitse en Britse boerenorganisaties vinden braaklegging een onzinnige optie.

6 miljoen hectare

'Het is een stap terug in de tijd', liet een Britse boerenvertegenwoordiger weten. Volgens een Pools-delegatielid ligt er in Polen al zoveel land braak. 'Want er zijn geen jonge boeren om het land te bewerken.'

Als de Europese Commissie deze maatregel doorzet dan komt er meer dan 6 miljoen hectare land in Europa braak te liggen, zegt Gerd Sonnleitner voorzitter van Copa-Cogeca .'Terwijl iedereen in de wereld spreekt over voedselzekerheid, gaat Europa land uit productie nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer