'Niet alleen opdraaien voor natuurbeheer'

Provincie Fryslân stapt naar het rijk voor cofinanciering als Brussel niet akkoord gaat met het betalen van agrarisch natuurbeheer uit pijler 1 van het GLB. Dat stelde gedeputeerde Johannes Kramer vandaag op een symposium over landinrichting in Drachten.

In het natuurakkoord tussen staatssecretaris Henk Bleker en de provincies wordt uitgegaan van financiering van agrarisch natuurbeheer met Europees geld. Het is echter nog maar de vraag of Brussel hiermee akkoord gaat.

'Zo niet, dan gaan we terug naar Bleker', aldus Kramer. Een kwart van het landelijk budget voor agrarisch natuurbeheer gaat naar Friesland, vooral vanwege het ganzenbeheer.

Als dit beheer uit pijler 2 moet worden betaald, is cofinanciering nodig. De provincie is niet van plan hier alleen voor op te draaien.

Landschap

In het natuurakkoord is afgesproken dat de provincies de zorg voor natuur en landschap krijgen. Daarvoor is echter fors minder geld beschikbaar dan voorheen.

'Er zullen scherpen keuzes gemaakt moeten worden.' De provincie maakt een nieuwe nota natuurbeleid, waarbij het 'manifest groene ruimte' dat afgelopen zomer is gepresenteerd de leidraad is.

Ida Hylkema

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer