Flevoland wil herziening bypass IJssel

Provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland en gemeente Dronten vinden dat in de besluitvorming over de bypass van de IJssel bij Kampen de Flevolandse belangen onvoldoende zijn meegenomen. Daarom moet een nieuwe afweging worden gemaakt.

De 3 overheden stemmen niet in met een versnelde ingebruikname van de bypass. Eerst moeten de gevolgen voor de waterkwaliteit in het Ketelmeer nader worden onderzocht.

'Wij willen geen overhaaste besluitvorming. Ook al zijn de risico's klein, je moet ze eerst wel goed onderzoeken', zegt wethouder Hans Engelvaart van Dronten. 'Toenemende kwel kan gevolgen hebben voor de Flevolandse boeren.'

Afvoer

De bypass moet bij extreme neerslag de afvoer van IJsselwater vergroten. Dat heeft gevolgen voor de waterhuishouding in het gebied, ook in Flevoland. Die risico's liggen onder meer in een (tijdelijk) verminderde waterkwaliteit, doordat er meer slib vrij komt en een hoger waterpeil in de Randmeren.

De 3 Flevolandse overheden vinden dat er een integrale afweging moet komen die tot waterstandverlaging leidt. Zo zou uiterwaardverlaging minder gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en de waterveiligheid in het totale Randmeergebied, schrijven ze aan I&M-staatssecretaris Joop Atsma.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer