'Fosfaat wordt exportproduct'

Binnen 2 jaar moet zo veel mogelijk restfosfaat op milieuverantwoorde wijze in de kringloop worden teruggebracht en geëxporteerd. Dat is de kern van het akkoord dat staatssecretaris Joop Atsma (IenM)) vandaag samen met 19 bedrijven en instellingen sloot.

Fosfaat kan teruggewonnen worden uit rioolwater, slib en huishoudelijk GFT-afval en door verwerking van mest, stelt Atsma. Daarna kan het verwerkt worden tot producten als kunstmestvervangers en bodemverbeteraars. De hoeveelheid afval en mest kan daarmee worden gereduceerd en het levert schoner water op.

Atsma zegt trots te zijn dat Nederland als eerste land ter wereld de fosfaatkringloop sluit. 'Hiermee wordt voorkomen dat fosfaat in de grond- en rivierwater terecht komt en we kunnen stoffen als mest en rioolwater hergebruiken.' Volgens de bewindsman kan het bedrijfsleven het overschot aan fosfaat exporteren.

Innovatie

Met het ketenakkoord worden kennis en innovatie bij de betrokken sectoren gestimuleerd. De ondertekening had plaats tijdens de Innovatie-estafette in Rotterdam. Het akkoord werd onder meer ondertekend door LTO Nederland, Royal COSUN, de Unie van Waterschappen, VEWIN, VION Ingredients, ICL Fertilizers Europe , Wageningen UR en de rijksoverheid.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer