GD verwacht nog geen leverbotinfectie

GD-werkgroep Leverbotprognose verwacht nog geen leverbotinfectie vanwege de extreme droogte in het voorjaar. Alleen op bedrijven waar in het voorjaar de weidegrond vochtig bleef, kan acute leverbot bij schapen voorkomen.

Het droge voorjaar van 2011 vertraagde de normale verjonging van de slakkenpopulatie tot juli. Daarnaast raakten er vanwege de droge maanden april en mei nauwelijks slakken besmet. Ondanks de zeer natte zomer is er pas eind juli weer een toename van de slakkenpopulatie waargenomen.

Onder normale omstandigheden duurt het volgens de GD daarom tot half oktober, voordat een infectie op het gras wordt afgezet. Op bedrijven waar in het voorjaar de grond vochtig bleef, kan de grote hoeveelheid neerslag in juni, juli en augustus toch zorgen voor een ernstige leverbotbesmetting.

Acute leverbot

Schapen die vanaf augustus in deze gebieden liepen, hebben een verhoogde kans op sterfte door acute leverbot. In het algemeen adviseert de werkgroep om schapen alleen na onderzoek te behandelen en bij voorkeur te verweiden naar goed ontwaterde percelen.

Schapen die vanaf augustus in gebieden met een verhoogde waterstand liepen, moeten vanaf half september worden behandeld. Tevens moeten ze en naar goed ontwaterde percelen worden verweid. Bij twijfel moet rundvee eerst worden onderzocht, raadt de GD aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer