'Niks werkt beter tegen droogte dan Moeder Natuur'

Een dikke week geleden was ik even terug in Nederland. Ik was al gewaarschuwd dat me een paar flink hete dagen tegemoet zouden komen. Met codes oranje en rood in het vooruitzicht werd ik dan ook door de media dagelijks geattendeerd wat de klimaatverandering ons nu al heeft toegebracht. Alsof we dertig jaar geleden nooit werden geconfronteerd met temperaturen boven de 30 graden.

%27Niks+werkt+beter+tegen+droogte+dan+Moeder+Natuur%27
© Chris Yauck

Ik geef toe, 30 graden is erg warm, zeker met de gemiddeld hoge relatieve luchtvochtigheid die er in Nederland bij komt. Hier in Zuid-Alberta zijn dit soort temperaturen vrij normaal tijdens de zomermaanden, soms zelfs ver daarboven. Ook dan puf ik het uit en verlang op dat moment terug naar de winter. Maar door onze lagere luchtvochtigheid is het meestal iets beter te harden. Andersom geldt hetzelfde voor de kou in de winter.

Klimaatverandering. Vroeger noemden we het weersverandering, maar ik krijg het idee dat dit woord inmiddels uit een oud-Nederlands woordenboek stamt. Klimaat is trendy in deze tijd. Een droog jaar noem ik het dan maar en dat is te merken. Nooit zoveel regenhaspels zien draaien in Nederland als vorige week. En begrijpelijk natuurlijk. Als boer probeer je altijd het maximale uit jouw gewassen te halen en probeer je koste wat kost een misoogst te voorkomen.

Zolang goed water beschikbaar is, kun je afwegen of de meerkosten van beregenen opwegen tegen de meerwaarde. Bij ons op het bedrijf in Canada is beregenen ieder jaar een terugkerende zekerheid. Daarom werken we dan ook met pivots in plaats van regenhaspels. We moeten het per jaar doen met gemiddeld 350 millimeter neerslag van Moeder Natuur, vaak zelfs minder.

Illegaal irrigeren is hier uit den boze. En om begrijpelijke redenen

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall (Canada)

Geen gesleep met haspels dus maar een vaste opzet. Dat klinkt natuurlijk ideaal maar hoeken van percelen blijven veelal onbeteeld omdat de regenbomen in cirkels draaien. Bovendien kunnen er legio onderdelen aan de pivots kapot gaan, waardoor irrigeren snel in irriteren kan omslaan. Ook hebben we ons water niet ongelimiteerd beschikbaar en betalen we voor rechten per hectares om te mogen irrigeren.

De watermeter zal ooit de volgende stap gaan worden. Illegaal irrigeren is hier dus uit den boze. En om begrijpelijke redenen, omdat van ditzelfde water ook nog veel steden gebruik moeten maken.

Beregenen is meer een hulpmiddel dan een vervanger. Niks werkt immers beter dan Moeder Natuur zelf, zeg ik altijd. Stukken goedkoper trouwens ook. Maar helaas zit daar geen regelaar op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 12°
    10 %
  • Vrijdag
    26° / 12°
    10 %
  • Zaterdag
    27° / 15°
    20 %
Meer weer