'Met z'n allen aan de bak voor schoner water'
De periodieke monitoring 'Waterkwaliteit glastuinbouwgebieden' laat zien dat er een dalende trend is van restanten van gewasbeschermingsmiddelen die worden teruggevonden in oppervlaktewater. Dat is voor ons goed nieuws.

Maar tegelijk constateert het Platform Duurzame Glastuinbouw, als samensteller van de monitoring, dat deze verbeteringen onvoldoende zijn om de doelen te halen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027. Het betekent dus dat we met z'n allen aan de bak moeten.
Net als voor energie en gewasbescherming, geldt voor ons dat de emissiedoelen voor oppervlaktewater een belangrijke opgave zijn. Maar wel een gezamenlijke. Voor de KRW gelden Europese normen en, naast de sectoren, hebben ook lokale en landelijke overheden een verantwoordelijkheid daarin.
Het stoort me dat partijen waarmee we samenwerken aan de verduurzaming van teeltgebieden soms gemakkelijk naar glastuinders wijzen als doelen niet worden gehaald. Het eigen straatje schoonvegen, noem ik dat.
Eén nalatige buurman kan de inspanningen van tien collega’s tenietdoen
Verder kunnen we ons druk maken over strenge normeringen en de haalbaarheid daarvan, maar uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat we worden afgerekend op onze inspanningen. Dus als de deadline nadert, moeten we kunnen aantonen dat we er alles aan hebben gedaan om de emissie naar oppervlaktewater tot een minimum te beperken.
Het dilemma met waterkwaliteit is dat één fout of één onoplettendheid de sector in diskrediet kan brengen. Oftewel, als tien tuinders alles doen wat in hun mogelijkheid ligt om hun kassen lekvrij te maken, kan één nalatige buurman dat tenietdoen. Juist voor het halen van de KRW-doelen moeten we solidair zijn. Dat is ook van belang om de middelen te behouden waarvan de werkzame stoffen nu nog worden teruggevonden in het water.
Voor de bewustwording en om op bedrijfsniveau de juiste maatregelen te nemen, zijn we vorig jaar gestart met Watercoach. We zijn blij met de financiële steun voor dit project van onder meer de provincie Zuid-Holland. Van de watercoaches wordt al veel gebruikgemaakt in de praktijk en wij zien positieve resultaten. Ook waterschappen in andere provincies hebben belangstelling voor dit project.
Opmerkelijk is dat watercoaches soms ook in nieuwe kassen al situaties tegenkomen die emissies naar oppervlaktewater veroorzaken. Wellicht is het goed om te streven naar periodieke keuringen voor waterinstallaties, waarbij de inspanningen van de glastuinders zorgvuldig worden vastgelegd. Dan kunnen we als sector laten zien dat we met z'n allen continu werken aan een betere waterkwaliteit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155M #698157
Gebruikt, € 74.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (MID) #692957
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Zaterdag24° / 12°10 %
-
Zondag20° / 14°70 %
-
Maandag20° / 12°30 %