'Transparantie geeft de glastuinbouw meer draagvlak'
Zo'n honderd glastuinbouwbedrijven verspreid over Nederland deden afgelopen weekend mee aan Kom in de Kas. Het doel van dit evenement is al meer dan veertig jaar om mensen van buiten de sector massaal de kassen in te lokken en tuinders te laten vertellen over hun bedrijven en de gewassen die zij telen.

Zelf maakte ik op zaterdag een rondgang langs enkele bedrijven in het glastuinbouwgebied in de Noordoostpolder. 's Ochtends mocht ik de opening verrichten bij tuinplantenkweker Flevo Flora in Marknesse. Uit mijn gesprekken met bezoekers blijkt hoe belangrijk het is om contacten te onderhouden met omwonenden, maar ook met mensen uit de stad die willen weten wat er gebeurt in die kassen.
Het thema van Kom in de Kas is Groene Liefde. Het gaat over de liefde van de tuinder voor het product dat hij teelt en het overbrengen van die liefde op de bezoekers. Elk jaar bekijkt de organisatie weer hoe het evenement nog interessanter kan worden gemaakt, aangepast aan de wensen van deze tijd. Zo zijn er combinaties met sportieve activiteiten, bijvoorbeeld in de vorm van hardloopwedstrijden door kassen of fietstoertochten met een route langs deelnemende bedrijven.
Kernboodschap aan de bezoekers blijft dat de producten die glastuinders telen, bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van consumenten. En dat glastuinbouwbedrijven van betekenis zijn voor de maatschappij. Graag laten we daarom als sector zien hoe we omgaan met zaken als het beperken van de milieubelasting, het verbeteren van de waterkwaliteit en de omgang met medewerkers, maar ook onze rol in het leveren van duurzame warmte en elektriciteit.
Het is goed dat tuinders hun deuren openen en vertellen over hun bedrijf
Voor het maatschappelijk draagvlak van de tuinbouw werkt het goed dat telers hun deuren openen en transparant zijn over hun bedrijfsvoering. In dat kader wil ik ook graag aandacht vragen voor het project Transparante Tuinder. Dit betreft de ontwikkeling van een methode voor het realtime monitoren van de waterkwaliteit rondom kassen met als doel om eventuele lekkages al in een vroeg stadium te detecteren. Voor het meten is een innovatieve technologie uitgedacht die gebruikmaakt van energie die wordt opgewekt uit planten.
Naast dat het ingenieus is, laat dit project vooral zien hoe de glastuinbouw er alles aan doet om te voldoen aan de normen voor de Kaderrichtlijn Water. Het project maakt meetbaar en tastbaar waar de tuinders mee bezig zijn. De resultaten zijn inzichtelijk voor regionale overheden, zoals waterschappen, en voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Vandaar ook de naam Transparante Tuinder.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Holaras Jumbo HK-HUS kuilverdeler
2024, P.O.A.
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, € 16.950
Weer
-
Zaterdag18° / 5°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 7°10 %