Appels en peren ruien stevig, maar kwaliteit is goed

Fruitteeltspecialisten zien dat appels en peren momenteel stevig ruien. Dit heeft te maken met een sterke scheutontwikkeling in combinatie met schraal bloeiweer. Toch hoeft dat op de meeste percelen niet negatief uit te pakken. Bovendien is de kwaliteit van de vruchten goed, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Appels+en+peren+ruien+stevig%2C+maar+kwaliteit+is+goed
© Twan Wiermans

Volgens teeltadviseur Ferdy Tolhoek van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) hebben de jonge percelen gemiddeld wat meer rui. 'Het is nog wat vroeg om iets over de productie te zeggen, maar je ziet nu al wel percelen die vruchten tekortkomen. Daar staat tegenover dat de kwaliteit over het algemeen goed is en de peren al redelijk grof zijn voor de tijd van het jaar.'

Voor wat betreft appels ziet Tolhoek dat bij Elstar vooral de vroege mutanten mooi hangen. Chemische dunning heeft op die percelen goed uitgepakt. Latere mutanten waren onderhevig aan iets minder bloeiweer en zijn volgens de CAF-teeltadviseur minder massaal gezet.

Dat is vaak ook terug te leiden tot de grote productie van het voorgaande jaar, waardoor percelen dit seizoen in een beurtjaar voorkomen. Voor Jonagold geldt dat het niet overal massaal is gezet en dat het afwachten is wat de natuurlijke rui gaat doen.

Weinig problemen met droogte

Problemen met droogte zijn er volgens Tolhoek in de fruitteelt nog weinig. 'In de meeste regio's staat de fertigatie al een tijdje aan. In het zuidwesten, waar vanwege zout oppervlaktewater nauwelijks kan worden beregend, is het wel droog. Daarnaast profiteerde dit gebied nauwelijks van de regenbuien die er eind april in andere regio's nog wel vielen.'

Ook teeltadviseur Willem Kalle van Fruitconsult ziet geen acute problemen door droogte. 'Maar in de afgelopen weken is de verdamping duidelijk toegenomen en dit begint zichtbaar invloed te krijgen op het bodemvocht', constateert hij.

Overigens is het grondwaterpeil in veel gebieden in Nederland gezakt naar het niveau dat gebruikelijk is in juli en augustus. Als de droogte aanhoudt tot eind mei, dan zal dit problemen geven. Maar gezien de huidige weersvoorspelling lijkt dit niet te gaan gebeuren.

Omdat ook het afgelopen najaar en voorjaar relatief droog waren, hebben fruittelers meer gelegenheid gehad om zorgvuldig te wortelsnoeien. Volgens Kalle heeft dat goed uitgepakt. Kanttekening is dat het blad bij sommige bomen vrij licht van kleur blijft, wat mogelijk duidt op licht ijzergebrek. Maar doorgaans is de bladstand mooi en is er bijna geen terugslag geweest. Dit heeft te maken met de bodemtemperatuur, die vanaf de bloei al continu rond 12 graden Celsius was.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 8°
    30 %
  • Vrijdag
    13° / 7°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    60 %
Meer weer