Cono onderzoekt aangepaste norm voor weidegang
Cono Kaasmakers onderzoekt samen met melkveehouders een aangepaste norm om weidegang te beoordelen. Bij bedrijven die melken met een melkrobot, een automatisch melksysteem, is niet altijd 75 procent van de koeien buiten, terwijl iedere individuele koe volgens de coöperatie ruimschoots voldoet aan het minimaal aantal uren weidegang.

De kaasmaker uit de Beemster in Noord-Holland ziet dat melkveehouders door de huidige systematiek niet altijd goed worden beoordeeld op weidegang. Volgens Cono is er een aangepaste norm nodig die beter aansluit op de praktijk van automatisch melken in combinatie met weidegang. De melkveehouders van Cono Kaasmakers weiden hun koeien relatief veel. 97 procent van de melkveehouders van Cono doet aan volledige weidegang en zit ruim boven het gemiddelde van de weidegangnorm. Om weidegang te bevorderen, krijgen melkveehouders een premie als zij hun koeien voldoende weidegang geven.
De norm voor weidemelk en de ecoactiviteit weiden schrijft voor dat melkveehouders met een automatisch melksysteem minimaal 75 procent van hun melkgevende koeien in de wei moeten hebben tijdens de weide-uren. Daarnaast moeten alle koeien gedurende deze uren vrije toegang tot de weide hebben. Dit wordt beoordeeld met onaangekondigde controles. Melkveehouders met een automatisch melksysteem laten hun koeien vrij in- en uitlopen. Hierdoor is niet altijd 75 procent van de koeien buiten, omdat een deel van de koeien in de stal aanwezig is voor het melken.
Vrijheid voor koeien
Die vrijheid voor koeien kan volgens Cono juist bijdragen aan dierenwelzijn. Door deze pilot wil de zuivelcoöperatie aantonen dat met een andere manier van beoordelen ook deze melkveehouders eerlijk kunnen worden beloond en dat zij hun koeien hiermee de vrijheid geven om zelf te kiezen wanneer ze naar binnen of buiten gaan. Daarmee wordt gestimuleerd dat alle bedrijven kunnen blijven weiden.
'Met deze pilot willen we ruimte creëren voor innovatie in de sector en melkveehouders die met moderne melksystemen werken, ondersteunen bij weidegang en dat daarmee stimuleren', stelt het bedrijf. Als de pilot is afgerond, zullen de resultaten waarschijnlijk later dit jaar worden gedeeld. Het doel is een herziening van de normen bij stichting Weidegang op de agenda te zetten en daarnaast een voorbeeld te zijn voor de melkveesector.
Voor de melkveesector is het behoud van weidegang volgens Cono belangrijk. 'De koe kenmerkt het Nederlandse landschap en burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert bovendien een bijdrage aan het natuurlijk gedrag van koeien, wat positief bijdraagt aan dierenwelzijn en de smaak van kazen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Steyr 6185 CVT
2014, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (HG) #692300
Gebruikt, € 3.950
-
Lely Splendimo 320MC
2008, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (MM) #510226
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Zaterdag12° / 3°10 %
-
Zondag12° / 4°50 %
-
Maandag14° / 4°0 %