Wiersma komt met 'zure appel' voor veehouderij

Het was een vraag die vorige week al speelde tijdens het Kamerdebat over stikstof en natuur. Is minister Femke Wiersma van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bereid om door de 'zure appel' heen te bijten bij het nemen van maatregelen die de mestcrisis moeten oplossen? Het lijkt erop dat de bewindsvrouw vrijdag 13 september met een maatregelenpakket komt met een aantal stevige ingrepen.

Wiersma+komt+met+%27zure+appel%27+voor+veehouderij
© dirk hol

Tijdens het debat zei Wiersma dat haar maatregelenpakket elementen zal bevatten van het mestplan dat haar voorganger Piet Adema lanceerde. Het gaat daarbij onder meer om afroming van dierrechten met 30 procent in de melkvee-, -pluimvee en varkenshouderij bij het verhandelen buiten familieverbanden en een brede vrijwillige opkoopregeling voor die sectoren.

De Telegraaf meldt donderdag 12 september dat deze plannen terugkomen in Wiersma's mestaanpak die vrijdag wordt gepubliceerd. Op vragen van Nieuwe Oogst wil het landbouwministerie dat niet voortijdig bevestigen. Mogelijk ligt het afromingspercentage in de nieuwe voorstellen lager dan in Adema's mestplan.

Tijdens het debat hielden onder meer coalitiepartijen VVD en NSC vast aan Adema's aanpak om een generieke korting en een koude sanering in de melkveehouderij te voorkomen. De maatregelen zullen niet goed vallen bij de BBB-achterban. De partij verzette zich eerder al tegen het mestplan van Adema en pleitte voor maatregelen als het uitbreiden van de opslagcapaciteit en het vergroten van de export van mest.


Grondgebondenheid

Of Wiersma ook met voorstellen komt voor het vergroten van de grondgebondenheid in de sector is nog maar de vraag. Het is wel een voorwaarde die is vastgelegd in afspraken met de Europese Commissie voor het afbouwtraject van derogatie. Zonder die toezegging van het vorige kabinet was derogatie zeer waarschijnlijk in één keer geschrapt. De commissie gaf Nederland met het afbouwtraject richting 2026 de mogelijk toe te werken naar het verlies van derogatie.


LTO Nederland reageert ontstemd op de berichtgeving over Wiersma's voorstellen. De belangenbehartiger verwijst naar het eigen plan dat eerder werd aangeboden aan minister Adema. Daarin staan ook diverse stevige maatregelen, zoals afroming buiten familieverband in de melkveehouderij. 'Voor ons mestplan geldt echter dat maatregelen die de sector kan en wil nemen, onlosmakelijk samenhangen met het verlengen van (een vorm van) derogatie en verbeterde mogelijkheden tot mestverwerking.'

Een gedwongen krimp van de pluimvee- en varkenshouderij is volgens LTO Nederland niet te verdedigen, omdat deze sectoren beperkt bijdragen aan het mestoverschot en een groot aantal deelnemers hebben in de lopende vrijwillige opkoopregelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    13° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    12° / 5°
    20 %
Meer weer