Controle op pachtafspraken effectiever met kunstmatige intelligentie

Als boeren voor een korte tijd een stuk grond pachten, willen ze hier het maximale uit halen. Dit resulteert in het verarmen van de grond, iets wat de verpachters een doorn in het oog is. De controle hierop is arbeidsintensief. Om het werk te vergemakkelijken, gebruikt het Rijksvastgoedbedrijf sinds kort kunstmatige intelligentie.

Controle+op+pachtafspraken+effectiever+met+kunstmatige+intelligentie
© Han Reindsen

Elke agrarisch ondernemer weet dat het belangrijk is om een goed teeltplan op te stellen. Als je het ene jaar een intensief gewas plant dat veel van de grond vraagt, dan geef je de grond het jaar erop kans om te herstellen met een gewas zoals graan of een groenbemester. Op die manier houd je de akker gezond. Maar het blijkt dat boeren die voor een kortere periode grond pachten, vaak zoveel mogelijk intensieve gewassen verbouwen om er zoveel mogelijk aan te verdienen.

Om deze reden worden er teeltplannen geschreven, waarin staat wat er moet worden verbouwd. Hier staat in dat er soms een rustgewas moet worden geplant om de akker rust te geven, maar dat levert de boer financieel gezien niet zoveel op. Het Rijksvastgoedbedrijf schrijft zelf de teeltplannen voor de boeren die de grond pachten om grip te houden op de korte pachtcontracten, maar het blijkt dat de uitvoering hiervan lang niet altijd succesvol is.

Rentmeester Janine Mepschen van het Rijksvastgoedbedrijf gaat langs bij boeren om te controleren of ze zich aan de afspraken houden. Maar haar werk is tijdrovend. 'Ik moet hele akkers aflopen en kijken of alles klopt. Van de weg af kun je natuurlijk maar een klein stukje zien', zegt ze tegen Omroep Flevoland.


Pakkans vergroten

Kunstmatige intelligentie biedt hierbij een goede oplossing. Geronimo.AI, het bedrijf waarmee het Rijksvastgoedbedrijf samenwerkt, heeft een systeem ontwikkeld waarbij gewassen automatisch worden herkend door gebruik te maken van satellietbeelden. Het programma kan ongeveer dertig gewassen onderscheiden. Deze worden dan weergegeven op een kaart. De verzamelde data worden gedeeld met het Rijksvastgoedbedrijf en zij kunnen dan controles uitvoeren. Dit vergroot de pakkans aanzienlijk, stelt Mepschen.

De verwachting is dat boeren zich beter aan de gemaakte afspraken gaan houden, nu ze weten dat er doeltreffender wordt gecontroleerd. Eerder waren de straffen vrij mild. Bij de eerste overtreding kregen boeren nog een waarschuwing. Die tijd is echt voorbij bij het Rijksvastgoedbedrijf. Nu krijgen boeren direct een forse boete. Als ze dan nog een overtreding maken, dan kunnen boeren wel gedag zeggen tegen de verpachte grond. De pachtovereenkomst wordt dan stopgezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer