Schotels van cultivator snijden onkruid net onder de grond af
Voor een minimale grondbewerking, stoppelbewerking en onkruidwortels ondiep doorsnijden zijn vele typen cultivatoren en eggen te gebruiken. Wie kiest voor een aangedreven grondbewerking, komt al snel uit bij een frees of kopeg.
Bijzonder is de tussenvorm van de Duitse machinefabrikant 4Disc. Deze machine, geïmporteerd door het Groningse Agri Bio-Solutions, gebruikt hydraulisch aangedreven platte schijven. De snijdende werking belemmert de hergroei en er komen minder kluiten boven. De Fendt 409 Vario van 85 pk heeft weinig moeite met de 4Disc.
De schijven met een diameter van elk 35 centimeter staan iets voorover en snijden met hun scherpe rand 1 centimeter tot maximaal 12 centimeter diep door de bodem. Er zijn drie rijen met schijven met elk drie of vier schotels die tot een derde met elkaar overlappen. Op 3 meter werkbreedte staan er zo tien aangedreven snijschotels.
De schijven draaien met zestig tot tachtig toeren rond en vragen daarvoor een olieopbrengst van 30 liter per minuut van de trekker. Vrijwel elke trekker kan dit leveren. De assen zijn hydraulisch met elkaar verbonden.
Warmteontwikkeling op de hydromotoren per schijf ligt wel op de loer. Elke schijf is uitgerust met een obstakelbeveiliging op een tegendruk van 270 kilo. Na de schijven volgen één rij nastrijkers en drie rijen met lichte egtanden om de grond uit de onkruidresten te schudden en een vlakke stoppel achter te laten.
Geen gewasresten
Voordeel volgens de fabrikant is dat de roterende schotels meer biomassa kunnen verwerken. Door de vele ruimte onder het frame zouden bovendien geen gewasresten opstropen, zoals een standaard cultivator kan doen.
Een van de eerste gebruikers van een compleet uitgevoerde en daarmee 22.600 euro kostende 3 meter versie is Loonbedrijf Minnen in het Gelderse Ede. Bij enkele rondes in een flinke groenbemester wordt duidelijk dat een voorbewerking net als bij andere cultivatoren beter zou werken. Op een tarwestoppel is er een beter resultaat.
Pers en retourleiding
Ook hier geldt dat werken met veel gewasresten de 4Disc niet beter afgaat dan de gemiddelde cultivator. Lange gewasresten wikkelen om de draaiende assen en lossen moeilijk. Door de pers- en retouraansluiting op de demoversie is de draairichting niet te wisselen om te lossen. Dit is wel een optie.
De trekker heeft naast de pers- en retourleiding een dubbelwerkend ventiel nodig voor de diepte-instelling via geprofileerde loopwielen en een dubbelwerkend ventiel voor verstelling van de hoek van de eg.
15 kilometer per uur
Op graanstoppel die korter is gemaaid, is de 4Disc zichtbaar in zijn element. De stoppel wordt kort afgesneden en los weggelegd, klaar om uit te drogen. Ook is dan eenvoudig de hoge snelheid van 15 kilometer per uur te halen. De draaiende delen vragen wel de nodige smeerbeurten. Elke schotel heeft zijn eigen nippel. Centrale smering is een optie.
Een schotel vervangen kan met vier boutjes onder het element. De koppen van die boutjes zullen wel rond slijten door het roeren in de grond. Door een bijzonder systeem met een beugel en cilinder onder de heflatten drukt de 1.650 kilo wegende machine zichzelf de grond in. De 4Disc Acticut is ook verkrijgbaar als 4, 5 en 6,2 meter brede versie met 16 of 22 schotels.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, € 460
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 3046R (RL) #27643
Gebruikt, € 41.999
-
John Deere - 6155R AP + BOS HE8044-Fce-HD
2021, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Weer
-
Woensdag23° / 12°0 %
-
Donderdag23° / 13°10 %
-
Vrijdag23° / 12°5 %