'Gevraagd: meer wijsheid en gezond verstand'

Volgens een opiniepeiling van EenVandaag zijn er met de komst van dit kabinet minder zorgen over klimaat en daarmee samenhangende keuzes. Andersdenkenden zullen dit aanvoeren als ontkenning en de kop in het zand steken. Zelf duid ik het meer dat er weer enig realisme komt in een wereld waarin we elkaar gek maken met modellen en aannames die alle ruimte krijgen zonder tegenspraak.

%27Gevraagd%3A+meer+wijsheid+en+gezond+verstand%27
© Dirk Hol

Oprecht bezorgd ben ik als ik merk dat er jongeren – vooral die – en ouderen zijn die echt een soort in 'paniek' zijn, want WIJ moeten NU de wereld redden. Los van hoe ik vanuit mijn geloof naar dit thema kijk – dat is toch wat meer ontspannen – kijk ik er ook met verbazing naar.

Met verbazing als ik zie hoe gegevens van nu naast die van tien, dertig of vijftig jaar geleden worden gelegd en er dan vergaande conclusies worden getrokken dat ons gedrag het allemaal veroorzaakt. Op basis daarvan zouden we dan vergaande maatregelen moeten nemen. Alsof het klimaat alleen wordt beïnvloed door ons handelen en in de loop der eeuwen niet ook zijn eigen patronen heeft gehad. Daarop hadden wij geen invloed. Mijn wens is dat er met het nieuwe kabinet meer ruimte komt voor een meer ontspannen kijk op dit soort zaken.

Blij ben ik met de afspraak in het hoofdlijnenakkoord dat er geen nieuwe nationale koppen komen op Europees beleid. We willen als pluimveesector best meer doen dan Europees wettelijk noodzakelijk is, maar dan wel omdat er marktvraag naar is en daarmee betaling van de meerkosten. Als sector hebben we al meerdere transities achter de rug wat dat betreft. Van kooi- naar scharrelei en door naar scharrel Beter Leven-keurmerk, vrije-uitloopei en bio. In de vleessector van regulier naar het concept Kip van Morgen en nu naar één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Mijn hoop en vertrouwen ga ik niet op een kabinet van welke kleur dan ook vestigen, want uiteindelijk zit een kabinet er altijd tijdelijk

Kees de Jong, voorzitter LTO-vakgroep Pluimveehouderij

Voorbeelden te over dat we willen en kunnen leveren wat wordt gevraagd. Maar alle voorstellen die er liggen om in Nederland via wetgeving meer te doen dan Europees is voorgeschreven en waar we niet om hebben gevraagd, mogen van mij direct naar de prullenbak, als ze niet voortkomen uit marktvraag maar uit wensdenken.

Mijn hoop en vertrouwen ga ik niet op een kabinet van welke kleur dan ook vestigen, want uiteindelijk zit een kabinet er altijd tijdelijk. Graag wens en bid ik onze nieuwe bewindslieden wijsheid en gezond verstand toe, waarbij met een onafhankelijke, kritische maar ook genuanceerde blik naar zaken wordt gekeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer