'Het gevaar van een democratische dictatuur'

Het blijft me verbazen en ook verontrusten: de reacties die ik lees wanneer ik me een enkele keer begeef in de reacties op NUjij of Twitter. Verontrustend om de doorgeslagen meningen aan beide zijden te zien. Verbazend omdat elke nuance zoek is en er op de persoon in plaats van op de bal gespeeld wordt.

%27Het+gevaar+van+een+democratische+dictatuur%27
© Dirk Hol

Niet gehinderd door enige kennis van zaken wordt van alles geroeptoeterd. Soms is er bewuste misleiding, omdat die past in het bestaansrecht of verdienmodel. Het is de online wereld van 2023 en zolang mensen erbij betrokken zijn, zal dit blijven duren.

Wanneer ik de discussies rond de veehouderij volg, zie ik dat de werelden van agrariërs op het land en burgers in de stad ver uit elkaar liggen. Zo ver dat met elkaar in gesprek zijn of komen bijna niet meer lukt. De reacties laten zien dat er een verschillende taal gesproken wordt. Daardoor verstaat men elkaar niet, is er geen gesprek meer mogelijk, wordt de ander niet begrepen en komt men ook niet meer dichter bij elkaar.

En waar dat gebeurt, is er reden tot zorg. In het klein, in relaties in het gezin, de buurt en het dorp of de stad. Maar ook in het grotere geheel van de politiek. Je ziet een vorm van eenzijdige berichtgeving (of zeg misleiding) die een scheef beeld schetst van wat er gebeurt in de veehouderij. Excessen worden namelijk gepresenteerd als beeld van hoe het er 'normaal' aan toe gaat.

Wanneer ik de discussies rond de veehouderij volg, zie ik dat de werelden van agrariërs op het land en burgers in de stad ver uit elkaar liggen

Kees de Jong, voorzitter LTO-vakgroep Pluimveehouderij

Met zo'n onjuist beeld wordt soms, al dan niet bewust, een Kamermeerderheid behaald. Misleiding die ertoe leidt dat het beeld van een minderheid van de bevolking ertoe leidt dat onmogelijke zaken worden gevraagd aan een sector. Dat gaat lijken op een democratische dictatuur.

Als pluimveehouders zijn we al jaren bezig om te innoveren en producten te produceren die gevraagd worden door de consument. Daardoor staan we in de top drie van dierenwelzijn. Afgelopen jaren lag de sleutel voor die positie en de versnelling als het gaat om gewenste concepten bij de markt. Ook voor de toekomst ligt deze in handen van de markt. Je kunt toch immers niet iets produceren waar geen afzet voor is?

We hebben de afgelopen decennia laten zien dat waar de markt iets vraagt, we als sector dat kunnen leveren. En ook in de toekomst zullen de ondernemers dat gaan doen, want zodra er vertrouwen is in het verdienvermogen, is er animo vanuit ondernemers.

Daar ben je tenslotte ondernemer voor. Maar dus wel in die volgorde: een markt die vraagt en de rest is volgend. Laat de overheid zorgen dat de vergunning binnen een normale doorlooptijd afgegeven wordt. Dat brengt ons sneller bij gewenste oplossingen dan de onrealistische eisen van een democratische dictatuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer