Praktijkopleiding varkenshouderij voor zijinstromers van start

In samenwerking met onderwijsinstellingen begint stichting Kennis Platform Varkenshouderij (stichting KPV) een praktijkopleiding voor werknemers zonder een achtergrond in de sector. De eerste module Praktijkopleiding Kraamstal start op 3 september.

Praktijkopleiding+varkenshouderij+voor+zijinstromers+van+start
© Twan Wiermans

Ongeveer vijfduizend mensen werken in de varkenshouderij. Veel van hen zijn zijinstromers zonder achtergrond in de sector. 'Investeren in gekwalificeerd personeel is essentieel voor een gezonde toekomst van de varkenshouderij', benadrukt Pleun Leeijen, bestuurslid van de Producentenorganisatie Varkenshouderij en voorzitter van stichting KPV.

'Vaak worden medewerkers intern opgeleid, maar het wordt steeds belangrijker dat ze gekwalificeerd zijn. De markt vraagt het', stelt Jan Overeem van Aeres MBO.


Vier modules

Aeres MBO verzorgt samen met Yuverta, Zone.college en stichting KPV de Praktijkopleiding Varkenshouderij. Deze opleiding bestaat uit vier modules die aansluiten bij verschillende afdelingen binnen een varkensbedrijf: Kraamstal, Gespeende biggen, Zeugen en Vleesvarkens. De opleiding combineert leren op de werkplek met gezamenlijke praktijkdagen, online begeleiding en e-learning.

'De praktijk is het vertrekpunt, maar we willen dat de deelnemers ook graag het 'waarom' ervan weten', zegt Overeem. Als voorbeeld noemt hij de ijzerinjectie bij jonge biggen. Waarom wordt die gegeven, hoe moet je die geven en welke naald gebruik je daarvoor?


Diergerichte handelingen

De eerste module, Praktijkopleiding Kraamstal, duurt vier maanden. Deelnemers werken op hun eigen werkplek aan opdrachten en worden beoordeeld op diergerichte handelingen. Een vakdocent begeleidt hen wekelijks.

Daarnaast bevat de module vier praktijkdagen, waarvan drie dagen op een varkensbedrijf, waarbij deelnemers leren van docenten, een dierenarts en van elkaar. De opleiding kost 2.260 euro en de studiebelasting is vijf uur per week. De praktijkopleiding wordt aangeboden via het Leerplein KPV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer