Onderzoek naar effect biologisch voer op varkens als model voor mens

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur laat onderzoeken wat het effect is van biologische voeding op de gezondheid van varkens als model voor de mens. Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het Louis Bolk Instituut voeren het onderzoek uit.

Onderzoek+naar+effect+biologisch+voer+op+varkens+als+model+voor+mens
© Twan Wiermans

Het ministerie wil meer inzicht krijgen in de mogelijke gezondheidseffecten van biologische voeding vergeleken met conventionele voeding. Een groot deel van de consumenten die biologisch voedsel eet, kiest hiervoor omdat ze positieve effecten op hun gezondheid verwachten. Maar daar is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Het onderzoek wordt uitgevoerd met varkens omdat ze als modeldier het dichtst bij mensen staan.

In het eerste deel van het onderzoek krijgen de varkens samengesteld voer met biologische of gangbare grondstoffen. De zeugen krijgen deze voersamenstelling vanaf de bevruchting en de biggen zullen na de geboorte ook volgen.

In de tweede studie krijgen de varkens pas na het spenen een gangbare of biologische voersamenstelling. De effecten worden gemeten als de dieren jongvolwassen zijn en ongeveer 80 kilo wegen.


Vaccinatie

De onderzoekers gaan onder meer de reactie van het immuunsysteem op een vaccinatie bestuderen. Ook kijken ze naar de metabole respons van de varkens. De reactie van de varkens wordt gemeten op een andere voersamenstelling dan ze gewend zijn. Zowel de vaccinatie als de verandering van voeding heeft invloed op het immuunsysteem.

De wetenschappers meten de reacties van het immuunsysteem door metingen te doen aan de stofwisseling, hormonale responsen, de bloeddruk en het microbioom in het darmkanaal. Wanneer de varkens voldoende veerkracht hebben om van een dergelijke uitdaging snel te herstellen, wordt het onderzoek als positief beoordeeld.

Het onderzoek is in juni begonnen en zal voorlopig nog duren omdat de studie uit twee delen bestaat. De wetenschappers hebben ieder een andere expertise op het gebied van diervoeding, toxicologie, biologische landbouw, fysiologie, immunologie en humane voeding. De resultaten zijn waarschijnlijk begin 2026 bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer