'Besmetting granen met mycotoxinen eerder voorspellen'

Wageningen Food Safety Research zoekt akkerbouwers voor een meerjarig onderzoek naar het vroegtijdig en correct kunnen voorspellen van de besmetting van granen met mycotoxinen. 'We willen onze modellen verder verbeteren', zegt buitengewoon hoogleraar Ine van der Fels.

%27Besmetting+granen+met+mycotoxinen+eerder+voorspellen%27
© Twan Wiermans

Mycotoxinen zijn natuurlijke gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels op gewassen, legt Van der Fels uit. 'Zo kan fusarium granen met mycotoxinen besmetten. Mycotoxinen komen van nature voor in voer en voedsel en het zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van dier en mens.'

Door toenemende weersextremen is de kans groot dat mycotoxinen vaker gaan voorkomen

Ine van der Fels, buitengewoon hoogleraar Wageningen Food Safety Research

Hoe groot zijn de problemen met mycotoxinen?

'Dat is afhankelijk van het groeiseizoen. De laatste jaren vallen de problemen mee, maar in een warm en vochtig seizoen kunnen de gifstoffen zomaar weer snel ontstaan. Door toenemende weersextremen is de kans groot dat het vaker gaat voorkomen, vooral in gebieden waar fusarium een probleem is. Vaak zijn dit gebieden waar de teeltintensiteit van granen hoog is.

'Voor ons maken de weersextremen het lastiger om het model goed in te richten, omdat vooral extreme buien steeds vaker lokaal voorkomen.'


Wat is het doel van het meerjarig onderzoek?

'We hebben al langer een model dat met agronomische gegevens en lokale weersomstandigheden besmettingen door fusarium en mycotoxinen in tarwe voorspelt. We willen de komende jaren onze modellen verder verbeteren en testen.

'Het is de bedoeling dat we op deze manier een besmetting met mycotoxinen eerder en correcter kunnen voorspellen. Dat kost meerdere jaren aan onderzoek.'


Wat hebben jullie nodig van telers?

'We vragen via een online-enquête agronomische gegevens van één tarweperceel per teler. Daarnaast verzoeken we de telers een monster van hun tarwekorrels op te sturen bij of net na de oogst. Dat wordt geanalyseerd op besmetting met mycotoxinen. Op basis hiervan kunnen we het model verder verbeteren en mogelijk levert het nog andere interessante inzichten op.

'We verwerken alle gegevens vertrouwelijk en als we resultaten hebben, maken we dit kenbaar. Voor een representatief onderzoek hebben we de gegevens van minstens vijftig tarwetelers nodig. Daarnaast willen we dit jaar ook starten met het opzetten van een model voor gifstoffen in lupine. Hiervoor doen we hetzelfde soort onderzoek en zoeken we lupinetelers die hieraan mee willen doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer