Gewassen staan er in grote delen van Europa matig bij

Akkerbouwgewassen, zoals wintertarwe, staan er in grote delen van Europa doorgaans matig bij. Dat staat in de maarteditie van het Mars-bulletin van het Europees meteorologisch instituut JRC. Vooral de aanhoudende nattigheid heeft een negatieve invloed gehad.

Gewassen+staan+er+in+grote+delen+van+Europa+matig+bij
© Twan Wiermans

Sinds de herfst van 2023 hebben grote delen van West-, Noord- en Oost-Europa te maken met natte omstandigheden. Dat maakte het allereerst lastig om wintergewassen te zaaien. Daarnaast was de opkomst matig en ook de ontwikkeling laat te wensen over, schrijft JRC. Volgens het meteorologisch instituut zullen de zwaarst getroffen percelen opnieuw moeten worden ingezaaid.


Door de strenge vorst deze winter in delen van Noord- en Oost-Europa werd daar extra schade aan de gewassen aangericht. Over heel Europa bekeken zorgen de aanhoudende natte bodems voor uitdagende omstandigheden wat betreft het landwerk. Hierdoor gaat de inzaai van zomergranen ook moeizaam.

Daarentegen leiden in verschillende zuidelijke regio's in Europa juist aanhoudend droge omstandigheden tot problemen, meldt JRC. Dat geldt ook voor Oost-Roemenië en Oost-Bulgarije, waar wintergewassen (vooral winterkoolzaad) leiden onder een neerslagtekort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer