Nederlander eet minder groenten en fruit door inflatie

Nederlanders hebben vorig jaar 2 procent minder groenten en fruit in gewicht gegeten dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag van GroentenFruit Huis; de belangenorganisatie van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit. De consumptie ligt wel hoger dan in het jaar voor de uitbraak van het coronavirus (2019).

Nederlander+eet+minder+groenten+en+fruit+door+inflatie
© Vidiphoto

De productiewaarde van groenten en fruit door Nederlandse boeren en telers kwam in 2023 uit op 4,2 miljard euro. De oogst van groenten en fruit uit kassen viel met 3 procent terug, vooral door de hoge energieprijzen. De gemiddeld betaalde prijs per kilo lag in het afgelopen jaar op 3,14 euro. Het aandeel biologisch in de supermarkten bedroeg 4 procent. In totaal importeerde Nederland voor 10,6 miljard euro aan groenten en fruit.

In 2023 speelde de hoge inflatie de consumptie van fruit en groenten de sector parten. De totale inflatie van groenten was 10,1 procent en van fruit 7,7 procent, ten opzichte van een jaar eerder. In de categorie fruit koos de consument het vaakst voor banaan (21,8 procent). Daarna volgen appel (19,8 procent), sinaasappel (13,2 procent), mandarijn (9,8 procent) en druif (5,6 procent).


Meeste vraag naar tomaat

In de categorie groenten werd tomaat het meeste geconsumeerd (9 procent). Naar ui was daarna de meeste vraag (7,9 procent), gevolgd door komkommer (7,4 procent), wortel (6,7 procent) en paprika (5,7 procent). Het verspakket wint nog altijd aan populariteit op de groente- en fruitafdeling in de supermarkt, meldt GroentenFruit Huis.

In de import- en exportcijfers zijn wat verschuivingen te zien. Zo daalde de import van tomaten uit Marokko met 20 procent. Het importbedrag van Egypte steeg met 63 procent, vooral door de import van sinaasappels. De importwaarde vanuit Zuid-Afrika nam ook met 12 procent toe. Ook daar was de sinaasappel de aanjager. Uit Brazilië haalde Nederland 8 procent meer mango's en 5 procent meer limoenen.

Aan de exportkant viel op dat Nederland een 23 procent hogere afzet had naar Polen; dit kwam vooral door de export van uien, paprika's en aardbeien. Naar Spanje gingen meer Nederlandse uien en tomaten. Voor het vijfde jaar op rij gingen er meer peren naar Italië. Naar Senegal ging 181 miljoen kilo Nederlandse uien. Dat is meer dan in de afgelopen twee jaar.


Exportpositie verbeteren

GroentenFruit Huis is actief in de lobby om de Nederlandse exportpositie te verbeteren. Zo is vanuit de uiensector al jaren interesse om uien naar China te mogen exporteren. In 2023 is in China een marktonderzoek uitgevoerd, dankzij Europese subsidie in het kader van de Brexit. Door de sector wordt dit als noodzakelijke eerste stap gezien voor een officiële aanvraag van markttoegang van Nederlandse uien.

Door intensieve samenwerking met de overheid en collectieve financiering door de Japanse exporteurs was het voor GroentenFruit Huis mogelijk om in 2023 een officiële audit door Japan te organiseren. Dit was nodig voor het behoud van export naar Japan van vruchtgroenten en aardbeien.

De Europese Unie heeft in 2023 namens vier lidstaten overleg gevoerd met Thailand over de markttoegang van peren. In dit kader heeft in september een audit door de Thaise autoriteiten plaatsgevonden. Die is volgens GroentenFruit Huis goed verlopen. Het doel is om de export van peren naar Thailand te starten vanaf de nieuwe oogst in 2024.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer