'Glastuinbouw hoort bij Nederland ondanks energieverbruik'

De glastuinbouw past goed in Nederland ondanks dat die sector veel energie verbruikt. Dit zei demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdag tijdens de internationale beurs voor de tuinbouw GreenTech in de RAI in Amsterdam.

%27Glastuinbouw+hoort+bij+Nederland+ondanks+energieverbruik%27
© Vidiphoto

'Ons land is klein en dichtbevolkt, met schaarse landbouwgrond en natuur die onder druk staat. De toegevoegde waarde van kassen is hoog en veel grote markten zijn dichtbij', zei Adema. De productie in kassen is hoog. In kassen kunnen bijvoorbeeld gewassen op meerdere lagen worden gekweekt, wat ruimte bespaart. De minister zei ook dat het gebruik van onder meer chemicaliën bij de voedselproductie als geheel omlaag moet.

Verder ging Adema in zijn betoog in op de nieuwe naam van zijn ministerie, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Tuinbouw zit niet in de naam van het ministerie, benadrukte hij, maar dat is niet erg, want de sector kan zijn eigen problemen aan. 'Personeelstekorten kunnen voor een groot deel worden opgelost door robotica. Als machines het repeterende werk kunnen doen, zijn minder werk en minder arbeidsmigratie nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer