Bokashi biedt kansen in Noordelijke Friese Wouden

Verwerking van bermmaaisel tot bokashi is in het buitengebied van Noordoost-Friesland goed mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Van Hall Larenstein samen met Mulder Agro, Noardlike Fryske Wâlden, gemeente Dantumadiel, Wetterskip Fryslân en zes agrariërs in het gebied.

Bokashi+biedt+kansen+in+Noordelijke+Friese+Wouden
© Twan Wiermans

In Noordoost-Friesland zijn volop groene reststromen als berm- en slootmaaisel beschikbaar. Overheden en terreinbeheerders laten dit vaak door derde partijen onderhouden en voeren dat nu voornamelijk af naar centrale composteerterreinen. Maar deze reststromen kunnen ook lokaal worden verwerkt, bijvoorbeeld tot bokashi, een bodemverbeteraar die door inkuilen van biomassa wordt gevormd. Door de reststromen op deze manier te fermenteren op het boerenerf, kunnen ze direct worden toegepast op gras- of akkerland.

Sinds 2018 onderzoeken leerlingen van Hogeschool Van Hall Larenstein wat toepassing van bokashi op grasland en maisland voor effect heeft op onder andere het bodemleven, bodemchemie, gewasopbrengst en gewaskwaliteit. Verder is een blauwdruk opgesteld die inzicht biedt hoe deze reststromen lokaal kunnen worden verwerkt. De blauwdruk beschrijft ook hoe de kwaliteit van het aangeleverde materiaal kan worden bewaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer