Twentse boerderij De Wieckse is vijfde regeneratieve boerderij voor Lenteland

Coöperatie Lenteland opent dit najaar een vijfde regeneratieve boerderij. Het gaat om boerderij De Wieckse, die ten westen van Enschede ligt nabij het dorp Boekelo. Lenteland wil er plek bieden voor boeren die op regeneratieve wijze landbouw bedrijven.

Twentse+boerderij+De+Wieckse+is+vijfde+regeneratieve+boerderij+voor+Lenteland
© Lenteland/Funda

De Wieckse bestaat uit ruim 10 hectare grond, waaronder landbouwgrond, natuurgrond en bos. De Overijsselse boerderij is gebouwd in 1909, werd tot 1988 als melkveebedrijf gebruikt en tot 2005 als vleesveebedrijf. Sindsdien is het een landgoed. De huidige eigenaren verkopen nu aan Lenteland om de boerderij weer een landbouwfunctie te geven.

Een Lenteland-boerderij is een kleinschalig multifunctioneel bedrijf, waar wordt gewerkt volgens regeneratieve principes. Eline Veninga, chef de mission bij Lenteland: 'De boeren produceren er gezond eten voor de lokale markt, terwijl de bodem weer gezond wordt en de biodiversiteit toeneemt. Je ziet er onder andere een tuinderij, pluktuin voor fruit en agrofrestrysystemen. Er kunnen ook andere bedrijfstakken zijn, zoals een winkel, B&B en educatie.'

Lenteland koopt de boerderijen met grond, zoekt boeren die de principes van de coöperatie onderschrijven en ondersteunt deze vervolgens bij de opstart van de boerderij. De grond blijft voor altijd bestemd voor regeneratieve landbouw. Alle boerderijen van Lenteland zijn coöperaties waarbij iedereen mede-eigenaar kan worden. Er zijn nu vier lopende boerderijen, de vijfde in Enschede is net aangekocht en er volgen er volgens Lenteland meer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer