Nederlanders tonen zich ware bloemkoolkampioenen

Er is geen land waar bloemkool zo populair is als in Nederland. In 2023 viel de totale Nederlandse consumptie door een kleiner aanbod van vooral bloemkool uit Spanje en Frankrijk lager uit dan een jaar terug, maar in de vijf jaar ervoor was er sprake van een jaarlijkse groei.

Nederlanders+tonen+zich+ware+bloemkoolkampioenen
© Dirk Hol

Dat blijkt uit gegevens van GroentenFruit Huis. Bloemkool is in Nederland een van de meest gegeten groenten en doet het goed bij zowel gezinnen met kinderen als onder ouderen. Met een jaarlijkse consumptie van 3,2 kilo per persoon tonen Nederlanders zich ware bloemkoolkampioenen.

Ter vergelijking eet een Brit gemiddeld 2,4 kilo, een Pool 1,6 kilo en komt de Duitse consument niet verder dan 1,5 kilo op jaarbasis. De Nederlandse oogst kwam in 2023 uit op 53 miljoen kilo en was daarmee groter dan de twee jaar ervoor. In Spanje en Frankrijk viel de oogst juist lager uit dan in 2022 en 2021.Vorig jaar kocht de Nederlandse consument in de periode van juni tot oktober, wanneer binnenlandse bloemkool volop beschikbaar is, bijna 10 procent meer dan een jaar terug. In het eerste en vierde kwartaal viel de consumentenaankoop zo'n 45 procent terug vergeleken met 2022.

Zo'n tweehonderd Nederlandse tuinders teelden in 2023 op 2.667 hectare bloemkool. 57 procent daarvan was in Noord-Holland, vooral in de regio West-Friesland. 13 procent van de bloemkool groeide in Limburg en 10 procent in Flevoland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en GroentenFruit Huis.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer