Brandweer rukt in 2023 21 keer uit voor akkerbrand

De brandweer in Nederland is vorig jaar 21 keer uitgerukt voor een akkerbrand. Verder ging ze 314 keer af op een natuurbrand en 70 keer op een brand op een militair terrein. Dat blijkt uit de jaarrapportage natuurbranden van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV).

Brandweer+rukt+in+2023+21+keer+uit+voor+akkerbrand
© Huisman Media

Bij natuurbranden maakt het NIPV onderscheid tussen drie typen: natuurbranden, branden op militair terrein en akkerbranden. Onder de categorie akkerbrand vallen alleen de meldingen waarvan is bevestigd dat de brand op een akker heeft plaatsgevonden. Dit kan aan de hand van beeldmateriaal of een tekstuele uitleg.

Onder een akkerbrand verstaat het NIPV bijvoorbeeld brandende stoppels, gemaaid gras op een akker, geharkt gras of graan of andere gewassen. Het kan gaan om brand die ontstaat door een extern object, zoals een machine, of om brand door een natuureigen object.


Vooral in juni, juli en augustus

De branden op akkers waren vooral in juni, juli en augustus; de maanden waarin de graanvelden worden gedroogd en geoogst. De akkerbranden vonden voornamelijk plaats bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 59 procent. Onder de 20 procent komen geen akkerbranden voor.

De meeste akkerbranden, zeven, vonden plaats in de veiligheidsregio's Groningen, gevolgd door Zeeland met vier akkerbranden. In de regio IJssellanden, Noord-Limburg en Zuid-Limburg vonden elk twee akkerbranden plaats. In 2023 vond in de regio's Gelderland Noord- en Oost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden en Rotterdam Rijnmond één akkerbrand plaats.


Voor het eerst bijgehouden

Het is voor het eerst dat het NIPV natuurbranden heeft bijgehouden. Het doel is data over natuurbrandmeldingen te verifiëren en verrijken, om zo beter inzicht te krijgen in de verschillende soorten natuurbranden en hun omstandigheden.

Data kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van maatregelen die het natuurbrandrisico verlagen. Dit is volgens de onderzoekers van groot belang, met het oog op de verwachte toename van het natuurbrandrisico in Nederland onder invloed van onder meer klimaatverandering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer