Vetkwaliteit varken kan beter via genetica en voer

De vetkwaliteit van vleesvarkens is te verbeteren met genetica en voeding en is nu ook te meten met een speciale camera. Dat blijkt uit de eerste positieve resultaten van het project 'Slimme Varkensketen – sturen op kwaliteit'.

Vetkwaliteit+varken+kan+beter+via+genetica+en+voer
© Twan Wiermans

In het project werken Fransen Gerrits, Vion Food Group en Topigs Norsvin samen onder begeleiding van Connecting Agri & Food. Allereerst is een hyperspectrale camera ontwikkeld die aan de slachtlijn ieder individueel karkas kan meten. De resultaten van de metingen met de camera zijn vergeleken met bestaande methodes om de vetkwaliteit te meten, zoals een chemische analyse, Near Infra Red en de CT-scan.

De analyseresultaten van de camerabeelden lijken goed vergelijkbaar met die van de andere methodes. Momenteel loopt nader onderzoek om dit te bevestigen. Als het klopt, komt hierdoor veel betrouwbare informatie beschikbaar vanuit het grote aantal metingen aan de karkassen.


Genetische variatie groter

Daarbij zet Topigs Norsvin de CT-scan al jarenlang in bij de fokdieren, waardoor veel informatie beschikbaar is over de genetische aanleg. De eerste resultaten laten zien dat er veel meer variatie in genetische aanleg is voor vetkwaliteit dan gedacht. Dit betekent dat het mogelijk is dieren te selecteren waarvan de nakomelingen naar verwachting een betere vetkwaliteit in het karkas opleveren.

Daarnaast kan met verschil in voer ook een verschil in vetkwaliteit worden gerealiseerd, dat blijkt uit een proef die is uitgevoerd door Fransen Gerrits. Binnen dat project wordt nu gewerkt aan een vervolgproef met grotere verschillen in voeders, om nog duidelijkere resultaten te krijgen.


Beloningssysteem

'Met alle gegevens die inmiddels beschikbaar zijn, is het ook gelukt de beelden te vertalen naar een getal voor vetkwaliteit. Daardoor kan beter worden gestuurd op vetkwaliteit en kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd', aldus mede-eigenaar Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food.

'Door te sturen op een betere vetkwaliteit, is het varken beter te verwaarden en is er minder vleesverlies. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er vanuit 'Slimme Varkensketen – sturen op kwaliteit' een beloningssysteem wordt opgezet. Varkenshouders krijgen dan meer uitbetaald voor dieren met een betere vetkwaliteit', legt Van der Sanden uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer