Nieuwe Europese regelgeving uitgangsmateriaal dichterbij, zorg bij LTO blijft

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de voorgestelde regelgeving over het in de handel brengen van onder andere zaden, groenteplanten, fruitbomen en pootaardappelen, de PRM- en FRM-verordening.

Nieuwe+Europese+regelgeving+uitgangsmateriaal+dichterbij%2C+zorg+bij+LTO+blijft
© Europees Parlement

PRM staat voor plant reproductive material, oftewel plantaardig teeltmateriaal, dat wordt gebruikt voor de voortplanting van andere planten. FRM staat voor forest reproductive material, bosbouwkundig teeltmateriaal, en verwijst naar zaden, planten en plantendelen van boomsoorten die worden gebruikt voor de aanleg van nieuwe bossen en andere soorten boomaanplant.

LTO Nederland, die al eerder zorgen uitsprak over de verordening, vreest dat de consequentie van de verordening is dat ziekten en plagen zich makkelijker kunnen verspreiden. De verordening maakt het voor telers mogelijk om met meer flexibiliteit vermeerderd uitgangsmateriaal uit te wisselen. Ook is er meer ruimte gekomen waardoor de traceerbaarheid van uitgangsmateriaal niet hoeft te gelden voor materiaal dat is bestemd voor eindgebruikers of genenbanken en uitwisseling tussen telers.


Ongecontroleerde markt

LTO vindt dit teleurstellend vanwege de fytosanitaire risico's die deze 'ongecontroleerde markt' met zich meebrengt, vooral in de sectoren met vegetatief vermeerderingsproces zoals bij aardappelen. 'Gezien het belang van zaad als startpunt voor alle landbouw- en voedselproductie, zijn we ervan overtuigd dat alle boeren moeten kunnen vertrouwen op een goede kwaliteitsborging en controle voor elk materiaal dat ze kiezen. De vele uitzonderingen verzwakken dit sleutelelement', laat de boerenbelangenorganisatie weten.


Het voorstel werkt daarmee volgens de belangenbehartiger averechts op het beoogde doel. Een goede stap in de richting is wel dat de verplichte gebruikswaarde- en duurzaamheidstoetsen voor nieuwe groente- en fruitrassen nu vrijwillig wordt. 'Dit is een goede stap in de richting waardoor de belemmering om nieuwe groente- en fruitrassen op de markt te brengen, met name voor de specialty-rassen wordt weggenomen', stelt LTO.

De Commissievoorstellen moeten nu nog worden besproken door de EU-ministers van landbouw. Daarna beginnen de onderhandelingen over deze verordening tussen de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer