Vliegende en vooral vroege start voor Poolse akkerbouwer

De Poolse akkerbouwer Stanislaw Kuduk heeft al 400 hectare aardappelen gepoot. Hij is daarmee drie weken eerder dan normaal.

Vliegende+en+vooral+vroege+start+voor+Poolse+akkerbouwer
© van der Boom Niels

Half april is het poten van de aardappelen op het Poolse akkerbouwbedrijf van de familie Kuduk in volle gang. Het bedrijf, met ruim 2.400 hectare akkerbouw- en groentegewassen, is gelegen in Warta Boleslawiecka. Dat ligt op een uurtje van de Duitse grens in het zuidwesten van het land.

'Het voorjaar is vroeg gestart dit jaar en de gewassen en natuur liggen zeker drie weken voor op wat gebruikelijk is voor ons', zegt eigenaar Stanislaw Kuduk. Met 600 hectare zijn frites- en tafelaardappelen de belangrijkste gewassen op het bedrijf. Inmiddels zit 400 hectare in de grond en rijden de twee combinaties van het bedrijf, met hulp van een derde demo-combinatie, in hoog tempo om de laatste fritesaardappelen te poten.

Kou volgt na warmtestoot

De fritesaardappelen van het ras Innovator zijn bestemd voor de fritesindustrie in Polen. De fabriek van McCain, waar ook Kuduk aardappelen aan levert, ligt op een kleine twee uur rijden. Daarnaast beschikt het bedrijf over een eigen faciliteit voor het sorteren en verpakken van export- en tafelaardappelen.

Inmiddels komen de aardappelen die drie weken geleden zijn gepoot, al voorzichtig boven. Enkele dagen met temperaturen tot wel dertig graden hebben daarbij geholpen.

Half april is de thermometer plotsklaps weer teruggezakt tot onder de tien graden, al blijft het erg droog voor de tijd van het jaar. Kuduk prijst zich gelukkig met zijn goede vochthoudende zand-leemgrond, die bovendien beregend kan worden. Daar heeft het bedrijf flink in geïnvesteerd. Dat resulteert in goede opbrengsten tot boven de 60 ton per hectare, vertelt de akkerbouwer niet zonder trots.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer