500 euro boete per dag voor niet afgedekte aardappelhoop

Een aardappelteler die de aardappelafvalhoop niet of niet goed heeft afgedekt, kan een boete van 500 euro per dag krijgen. Sinds 15 april controleert keuringsdienst NAK hierop in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

500+euro+boete+per+dag+voor+niet+afgedekte+aardappelhoop
© Agrifirm

Aadappelafvalhopen zijn vooral in het begin van het seizoen een belangrijke potentiële besmettingsbron voor de verspreiding van phytophthora. Daarom zijn aardappeltelers vanaf 15 april 2024 wettelijk verplicht om aardappelafvalhopen af te dekken.

In opdracht van de NVWA voert keuringsdienst NAK controles uit op het juist afdekken van afvalhopen. Vorig jaar zijn 770 controles uitgevoerd. In 6 procent van de gevallen waren de afvalhopen niet of onvoldoende afgedekt. Wanneer een teler in overtreding is, kan een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd.

Meer informatie over de regelgeving is te vinden op de website van NAK. Ook zijn hier niet afgedekte of niet goed afgedekte afvalhopen te melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer