EP stemt in met wet die verplicht om bodems te verbeteren

Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met een voorstel om de ecologische toestand van de bodem in de Europese Unie (EU) te monitoren en te verbeteren. Doel hiervan is de gezondheid van de bodem verbeteren.

EP+stemt+in+met+wet+die+verplicht+om+bodems+te+verbeteren
© Twan Wiermans

Het Europees Parlement stemde woensdag voor een Wet op de bodemmonitoring, het allereerste specifieke stuk EU-wetgeving over de bodem. Deze wet beoogt het algemene doel om tegen 2050 gezonde bodems te hebben en bevat een samenhangend monitoringskader om duurzaam bodembeheer te bevorderen en verontreinigde locaties te saneren.

De nieuwe wet verplicht de EU-landen om eerst de gezondheid van alle bodems op hun grondgebied te monitoren en vervolgens te beoordelen. De leden van het Europees Parlement stellen een classificatie op vijf niveaus voor om de bodemgezondheid te beoordelen: hoge, goede en matige ecologische toestand en gedegradeerde en ernstig aangetaste bodems. Bodems met een goede of hoge ecologische toestand worden als gezond beschouwd.


Vervuilde locaties

Volgens de Europese Commissie zijn er naar schatting 2,8 miljoen potentieel vervuilde locaties in de EU. De leden van het Europees Parlement steunen de eis om uiterlijk vier jaar na de inwerkingtreding van deze richtlijn een openbare lijst van dergelijke locaties in alle EU-landen op te stellen.

EU-landen moeten ook verontreinigde locaties onderzoeken, beoordelen en opruimen om onaanvaardbare risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu als gevolg van bodemverontreiniging aan te pakken. De vervuilers moeten de kosten betalen, in overeenstemming met het beginsel dat de vervuiler betaalt.


Klimaatverandering

Naar schatting verkeert 60 tot 70 procent van de Europese bodems in een ongezonde staat als gevolg van problemen als stadsuitbreiding, lage recyclingspercentages van land, intensivering van de landbouw en klimaatverandering.

Gedegradeerde bodems zijn volgens het Europees Parlement aanjagers van de klimaat- en biodiversiteitscrises. Ook verminderen ze de levering van belangrijke ecosysteemdiensten. Volgens de Europese Commissie kost dat de EU minstens 50 miljard euro per jaar.

De leiders van de Europese lidstaten moeten tijdens de ministerraad nog instemmen met wet om het besluit officieel te bekrachtigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer