Abab ziet groenbemesters als oplossing voor gevolgen wateroverlast

Nederland kreeg in 2023 te maken met een overvloed aan regen. In totaal viel er meer dan 1.100 millimeter. Hierdoor verliep de oogst van akkerbouwgewassen moeizaam met structuurbederf tot gevolg. Volgens Accountants Belasting Advies Bureau (Abab) kan een groenbemester uitkomst bieden.

Abab+ziet+groenbemesters+als+oplossing+voor+gevolgen+wateroverlast
© Job Hiddink

De kletsnatte herfst laat bij Nederlandse akkerbouwers letterlijk en figuurlijke diepe sporen na. Op sommige percelen komen de gewassen niet eens uit de grond. Daar waar wel is geoogst, zijn vaak diepe sporen ontstaan en zijn overvloedige waterplassen te zien. Gevolg hiervan is structuurbederf.

Door de nattigheid verliep ook de zaai van wintertarwe en wintergerst moeizaam, in hoeverre dat al is gebeurd. Om toch een gelijkwaardig teeltschema te houden, kan een groenbemester uitkomst bieden, stelt Abab. Volgens het accountantsbureau is nu het ideale moment om hiernaar te kijken.


Teeltschema

Het teeltschema wordt al doorbroken omdat zaai van wintergerst te laat is en het nog maar de vraag is of wintertarwe wel gaat lukken. Daarbij kun je je afvragen wat het gewas nog opbrengt, zeker op percelen waar diepe sporen zijn gereden. Daar zullen de kilo-opbrengsten tegenvallen, voorziet Abab.


Groenbemesters kunnen in combinatie met een diepe beworteling zorgen voor enig herstel van de structuur van gronden met diepe sporen. Onder meer Japanse haver of gele mosterd bieden mogelijkheden. Deze gewassen geven percelen de kans om te herstellen, waarna ze weer goed in het teeltschema passen.


De bodemstructuur van verschillende percelen is nu verstoord. 'Ga daarom als akkerbouwer goed om met het herstel en laat de gedachte dat er jaarlijks inkomsten van moeten komen even los', adviseert Abab. 'Langetermijnherstel is belangrijker dan het kortetermijngewin.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer