Noodkreet LTO Noord en noordelijke AJK's over dreigende sanering

LTO Noord en de drie agrarische jongerenorganisaties in Noord-Nederland hebben vrijdag 21 maart de noordelijke provincies aangesproken op de penibele positie van de agrarische sector. Op een bijeenkomst van AgroAgenda Noord-Nederland in Drachten kregen de aanwezige gedeputeerden van Friesland, Groningen en Drenthe een pamflet overhandigd.

Noodkreet+LTO+Noord+en+noordelijke+AJK%27s+over+dreigende+sanering
© LTO Noord

De gedeputeerden Femke Wiersma (Fryslân), Henk Emmens (Groningen) en Jisse Otter (Drenthe) werd gevraagd om te helpen het tij te keren voor de boeren en tuinders in Noord-Nederland.

In februari en maart heeft LTO Nederland in alle regio's een inventarisatie gedaan tijdens ledenbijeenkomsten over waar boeren en tuinders zich het meeste zorgen over maken. Daaruit bleek dat onder meer het wegvallen van derogatie, het instellen van met nutriënten verontreinigde (NV) gebieden en alles wat speelt rond de provinciale programma's landelijk gebied de gemoederen bezighouden.

Regiobestuurder LTO Noord Henk Hulshoff: 'We willen dat de provincies inzien dat een dreigende sanering in de agrarische sector met name in Noord-Nederland tot een kaalslag kan leiden. Dan heb je het niet alleen over boeren, maar ook over de effecten voor verwerkende partijen, zoals de aardappelverwerkende industrie of zuivelsector. Dat kan weer gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en leefbaarheid van het platteland. Gedeputeerden kunnen juist vanuit de provincie dat dreigende probleem aankaarten in Den Haag. Het is in het belang van ons allemaal.'


Landbouwvisie

LTO Noord en de agrarische jongerenorganisaties stellen in de petitie dat het in Nederland en Europa ontbreekt aan een gedegen landbouwvisie, waarbij agrarische bedrijven steeds vaker te maken krijgen met een opeenstapeling van regelgeving en overheidseisen. Verder ervaren boeren en tuinders problemen met de juridische borging en financiering bij de ontwikkeling van hun bedrijven.


De ondertekenaars van het pamflet vragen de provincies hen te helpen het tij te keren. Daarbij is volgens hun een reset nodig van landelijke en Europese regelgeving, moeten generieke regels rond bemesting worden herzien en is er een duurzaam economisch perspectief nodig. 'Maak beleid dat een gezonde en dynamische agrarische sector faciliteert en niet frustreert', bepleiten de ondertekenaars.

Gedeputeerde Henk Emmens reageerde namens de drie noordelijke provincies begripvol: 'Wij begrijpen die zorgen en zijn daarover in gesprek met demissionair minister Piet Adema voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat doen we onder meer via het Interprovinciaal Overleg (IPO).'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer