'In de file waren mijn collega en ik het snel eens'

Het voorjaar komt eraan! Terwijl de eerste lammetjes bij ons zijn geboren, wordt er eindelijk volop mest uit gereden. Ik was even bang dat het weer zo’n laat voorjaar zou worden als vorig jaar. Maar gelukkig kan iedereen nu een beetje het land op. Het lijkt er wel op dat we dagen moeten stelen, want de weersvoorspellingen zijn wisselend. Een paar dagen droog en dan weer regen.

%27In+de+file+waren+mijn+collega+en+ik+het+snel+eens%27
© Dirk Hol

Op het nieuws hoorde ik onlangs dat het nog nooit in maart zo warm was geweest als die betreffende dag. De precieze dag en temperatuur ben ik vergeten, maar ik weet nog wel dat ik in de auto op de A10 op de terugweg van een cursus, dacht: 'Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren met het klimaat. Maar het voelt zo onterecht dat de veehouderij erop aangepakt wordt.'

Miljoenen auto’s staan dagelijks in de file. Niet alleen temperatuurrecords worden verbroken, ook filerecords. Dit terwijl het aantal koeien afneemt. Ik was het dan ook snel eens met de collegaveehouder die met mij mee reed: je zal er elke dag maar in staan. Ook opvallend is dat de lucht half februari/begin maart tijdens de coronapandemie nog nooit zo schoon was geweest, terwijl dan alle boeren mestrijden en dat juist ‘zo veel’ uitstoot geeft.

We weten dan ook allebei dat wij niet met een al te sterkte lobby in Den Haag zitten. Met BBB en een ruk naar rechts, zoals dat weleens gezegd wordt, hopen mijn collega en ik dat ze uit de formatie komen. Het lijk erop dat het een programkabinet gaat worden.

Ik ben echt bang dat de komende vijf jaar veel veehouders moeten stoppen omdat ze de kosten niet meer kunnen dekken

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf (NH)

In het eindverslag van Putters staat: ‘Het programkabinet steunt op een hoofdlijnenakkoord met kaders (waaronder een financieel kader) en concrete doelen met betrekking tot bepaalde onderwerpen.’ Het klinkt nog steeds vaag en losbandig, het lijkt erop dat dat ook de bedoeling is.

Toch ben ik blij dat ze zo ver zijn gekomen met de vier partijen waar het meeste op is gestemd. De voorspellingen voor de Europese verkiezingen in juni lijken ook de rechtse kant op te gaan. Ik ben benieuwd wat er de komende vijf jaar gaat gebeuren. Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid komt voor mijn sector.

Ik ben echt bang dat de komende vijf jaar veel veehouders moeten stoppen omdat ze de kosten niet meer kunnen dekken. En dan heb ik het nog niets eens gehad over de Wet dieren die 2026 lijkt in te gaan. Er zullen ook veel ondernemers stoppen omdat ze het mentaal niet meer zien zitten. Iets wat ik enorm jammer vind. Want nergens anders op de wereld maken ze zuivel van zo'n hoge kwaliteit, met tot op heden de koeien in de wei.

Ik ga snel de stal weer in om bij de schapen en lammetjes te kijken. Heerlijk om even het hoofd leeg te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer