Doorstart Graanziektebarometer door steun LTO Noord Innovatiefonds

Het project 'Graanziektebarometer 2.0' van onderzoeksinstelling SPNA ontvangt komend jaar een financiële bijdrage vanuit het LTO Noord Innovatiefonds. Daarmee lijkt het erop dat de monitoring van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe na een tussenjaar weer worden opgestart.

Doorstart+Graanziektebarometer+door+steun+LTO+Noord+Innovatiefonds
© Haijo Dodde

SPNA is blij met de toekenning van de aangevraagde financiële steun. In combinatie met andere financiers, zoals het Risicofonds voor de Graanhandel en Stichting Voorbeeldbedrijf Oldambt, stelt dit de onderzoeksinstelling in staat om het project 'Graanziektebarometer 2.0' verder te ontwikkelen.

Voor het project werken onderzoekers aan het uitzoeken van de juiste set aan sensoren in de proefvelden. Verder bekijken ze wat een goede communicatiebasis is voor het uitwisselen van waarnemingsdata in het seizoen. De Graanziektebarometer geeft een wekelijkse of tweewekelijkse weergave van het verloop van de aantastingen van de meest voorkomende schimmelziekten in wintertarwe.


Wekelijkse waarnemingen

De waarnemingen hiervoor worden wekelijks gedaan op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard. In de periode van 2011 tot en met 2022 werden de resultaten van de monitoring kosteloos door SPNA verzonden naar alle geïnteresseerden.

Vorig jaar is besloten om te stoppen met de Graanziektebarometer vanwege een aanhoudend gebrek aan jaarlijkse financiering. Met de nieuwe steun is het de bedoeling om het project komend jaar een doorstart te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer