Bollenpercelen zijn voor bewoners Westerveld geen bezwaar

De aanwezigheid van bollenteelt in Westerveld heeft nauwelijks effect op de leefbaarheid in de omgeving. Dat is een van de conclusies uit een inwonersenquête die de provincie heeft laten houden in het kader van het project Duurzame Bollenteelt Drenthe.

Bollenpercelen+zijn+voor+bewoners+Westerveld+geen+bezwaar
© Joost de la Court

Alhoewel het thema onder omwonenden van bollenpercelen zeker leeft – zeven op de tien ondervraagden vinden het een belangrijk gespreksonderwerp – geeft bijna iedereen aan tevreden te zijn met de leefbaarheid in het gebied. Hierbij is nauwelijks verschil in hoe men woont, dichtbij of verder van een bollenveld af. Bijna iedere deelnemer aan de enquête geeft de leefbaarheid een 7.

Op de vraag of de leefbaarheid de afgelopen tijd merkbaar is verminderd, wordt wisselend geantwoord. Deelnemers die vlakbij of relatief dicht bij een bollenveld wonen, zeggen vaker dat de leefbaarheid achteruit is gegaan.


Gezondheidsschade

In Drenthe is de afgelopen jaren veel te doen geweest over mogelijke gezondheidsschade door de gewasbespuitingen op bollenpercelen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de 1.100 huishoudens die de vragenlijsten invulden, een goede tot zeer goede gezondheid ervaart. In totaal werden zo'n 3.500 huishoudens benaderd in gemeente Westerveld, waarvan uiteindelijk 31 procent deelnam aan het onderzoek. Daarvan woont 10 procent direct aan een bollenveld en 57 procent in de buurt ervan.

De onderzoekers noemen de relatief hoge respons een duidelijk signaal. 'Het onderwerp bollenteelt leeft onder de inwoners', concluderen ze. Wat verder opvalt, is dat de respondenten relatief hoog zijn opgeleid; bijna 60 procent heeft minstens een hbo-diploma. En dat de respondenten die tien jaar of langer in gemeente Westerveld wonen, zich het meest betrokken voelen bij het onderwerp.


Publieksactiviteiten

De deelnemers aan het project – waaronder sectororganisatie KAVB van bollentelers en leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen – vinden dat de inwoners die niet zijn bereikt alsnog moeten worden benaderd met informatie. Onder meer daarom worden de komende tijd nog de nodige publieksactiviteiten georganiseerd.

Inmiddels worden goede resultaten geboekt met proefprojecten waarin het gebruik van chemische middelen wordt verminderd. De deelnemers benadrukken dat dit mede is te danken aan de inspanningen van de telers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer