Studenten experimenteren met natuurinclusieve bollenteelt

Op een demoveld in Hillegom wordt geëxperimenteerd met zowel natuurinclusieve als extensieve teeltmaatregelen binnen de bollenteelt. Doel is om natuurinclusieve teeltmethodes te testen en te ervaren. Studenten van HAS green academy hebben het afgelopen halfjaar nulmetingen verricht en een monitoringsplan opgesteld. Nu is het aan een nieuwe groep studenten om onder meer de biodiversiteit te meten.

Studenten+experimenteren+met+natuurinclusieve+bollenteelt
© Marcel Berendsen

Natuurlijke plaagbestrijding is een belangrijk element in natuurinclusieve teelten. Daarom is op het demoveld afgelopen winter al een bloemenstrook gezaaid. ‘Deze bloemenstrook bestaat onder andere uit facelia, boekweit en duizendblad en biedt voedsel en schuilplek voor insecten’, meldt Greenport Duin- en Bollenstreek. De strook is aangevuld met bijvoet, een bankierplant waar bladluizen op afkomen en die natuurlijke plaagbestrijders aantrekt.

Daarnaast is er een heg geplaatst, die bestaat uit onder meer meidoorn en sleedoorn. Volgens Greenport Duin- en Bollenstreek vervult de heg een belangrijke functie als overwinteringsplek voor insecten. ‘Het doel is dat plaagbestrijders jaarrond op het veld kunnen verblijven.’


Monitoringsplan

Het afgelopen halfjaar hebben studenten van HAS green academy een monitoringsplan opgesteld om de ontwikkelingen in bodemkwaliteit, biodiversiteit en kwaliteit van de bollen te volgen. In samenwerking met Agrifirm-GMN zijn inmiddels ook de eerste nulmetingen verricht. ‘Daarbij is gekeken naar zowel chemische als fysische bodemeigenschappen. Ook is microbiële biodiversiteit en ondergronds bodemleven gemeten.’

Op dit moment is op het demoveld in Zuid-Holland door de studenten nagenoeg geen ondergronds bodemleven aangetroffen. Dat heeft volgens Greenport Duin- en Bollenstreek grotendeels te maken met de inundatie voorafgaande aan de start van het project.


De uitdagende weersomstandigheden hebben studenten direct voor het blok gezet. Zo konden de tulpenbollen pas in december de grond in, waardoor het niet meer mogelijk was om een groenbemester in te zaaien. Die groenbemester moest als isolatielaag dienen op het natuurinclusieve deel van het demoveld. Op het extensieve deel is gekozen voor stro als isolatielaag.

‘Juist het inspelen op deze veranderende omstandigheden maakt duidelijk waarom het belangrijk is om de uitvoerbaarheid van natuurinclusieve en extensieve maatregelen in de praktijk te ervaren’, meent Greenport Duin- en Bollenstreek.


Vervolgstappen

Begin februari is een nieuwe groep studenten van HAS green academy gestart. Zij zullen voortbouwen op de reeds verkregen inzichten en ervaringen, biodiversiteit meten en bijsturen in teeltmaatregelen. Eerder uitgevoerde metingen worden herhaald en aangevuld met metingen van de bovengrondse biodiversiteit via insectenvallen. Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond begint dit voorjaar met het tellen en monitoren van vogels op en rond het veld.

Het demoveld is een initiatief van Living Lab B7 (een consortium met onder andere HAS green academy), de Bollenjongens, Agrifirm-GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer