Gelderland staakt verkoop veelbesproken boerderij in Doornspijk

Provincie Gelderland stopt voorlopig de procedure voor de verkoop van een biologisch melkveebedrijf in Doornspijk (gemeente Elburg). Volgens de provincie is de verkoopbrochure niet duidelijk genoeg over de manier waarop inschrijvingen worden beoordeeld.

Gelderland+staakt+verkoop+veelbesproken+boerderij+in+Doornspijk
© Ruben Meijerink

Inschrijvers wisten vooraf niet hoe hun plannen zouden worden beoordeeld. 'Hierdoor is onduidelijk hoe we uiteindelijk tot de selectie van voorkeurskandidaten zijn gekomen. Dit maakt dat deze beoordeling moeilijk te controleren is. Dat spijt ons zeer', aldus de provincie.

In 2021 kocht de provincie een biologisch melkveebedrijf, inclusief 197 hectare grond. Door dit bedrijf te verkopen, wil de provincie bijdragen aan provinciale doelen als stikstofreductie, natuurherstel en verduurzaming van de landbouw. Eind november bepaalde de provincie de voorkeursvolgorde van de kandidaten waarmee het gesprek aangegaan zou worden. Er hadden zich veertien partijen gemeld.


Die voorkeursvolgorde leidde tot ophef. Achttien boeren uit Oosterwolde, verenigd in stichting De Vier Merken, hadden een plan om extensiever te boeren en aan weidevogelbeheer te gaan doen met behulp van de extra hectares van het melkveebedrijf in Doornspijk. Zij behoorden echter niet tot de topkandidaten voor koop van het bedrijf.


Erg spijtig

Dat leidde weer tot vragen vanuit Provinciale Staten. Freek Rebel, fractievoorzitter van ChristenUnie in Gelderland, stelde dat het 'erg spijtig is dat de provincie niet de voorkeur geeft aan De Vier Merken, waarbij er duurzaam en toekomstbestendig geboerd wordt, de grutto beschermd wordt en de stikstofuitstoot verlaagd wordt.' Hij bracht het onderwerp ook ter sprake in Provinciale Staten.

Een woordvoerder van gedeputeerde Harold Zoet (BBB) gaf destijds aan dat de keuze voor de voorkeurskandidaat gemaakt is door de ingediende plannen te vergelijken op wat ze bijdragen aan de in de verkoopbrochure gestelde doelen: verduurzaming van de landbouw, stikstofreductie en natuurversterking. Nu blijkt dat deze brochure dus toch niet duidelijk genoeg was over de manier waarop inschrijvingen werden beoordeeld.

De provincie start de verkoop opnieuw, met een nieuwe brochure. De veertien partijen zijn geïnformeerd dat het verkoopproces een nieuwe start krijgt. De provincie verwacht dat dit rond de zomer zal zijn. Momenteel wordt de grond verpacht terwijl het erf en de gebouwen worden beheerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer