Curator spreekt over 'aanzienlijke fraude' bij tuinbouwbedrijf in West-Brabant

Volgens de curator van exploiteur van glasgroentekassen Capsicum in het Brabantse Made en Steenbergen is bij het faillissement sprake geweest van aanzienlijke fraude. Curator Mathias Souren meent dat het om een bedrag van 11 miljoen euro gaat.

Curator+spreekt+over+%27aanzienlijke+fraude%27+bij+tuinbouwbedrijf+in+West%2DBrabant
© Dirk Hol

Souren stapte eerder deze week naar de kortgedingrechter in Den Haag om inkomsten veilig te stellen voor schuldeisers. 'De directie van Capsicum heeft gronden verpacht aan andere bedrijven voor een te lage prijs', meent de curator. Vlak voor het faillissement zou het pachtbedrag zijn gehalveerd. 'Door deze truc zijn er nu te weinig inkomsten om de schuldeisers af te lossen.'

Capsicum is in november 2022 al failliet verklaard door de rechter. Dat gebeurde op aanvraag van energieleverancier Powerhouse. Het tuinbouwbedrijf is onderdeel uit van een netwerk van BV’s, waarin drie broers uit Made volgens de curator aan de touwtjes trekken.

De twee bedrijven die de percelen van Capsicum pachtten, zouden ook onderdeel zijn van dit zakelijk imperium. De curator eist dat beide ondernemingen verdwijnen van het terrein van Capsicum. Dat biedt mogelijkheden voor andere tuinders om de gronden tegen een gangbare prijs te pachten. 'Ze staan in de rij, de belangstelling is groot', aldus de curator tijdens het kort geding.


Hoge gasprijzen

Advocaat Peter Quist van de pachtende bedrijven bestrijdt dat zij een te lage prijs betalen. Door de extreme stijging van de gasprijzen in 2020 waren ze simpelweg niet meer in staat om meer op te hoesten. Bovendien was er zwaar geïnvesteerd in een nieuwe warmtekrachtkoppeling (wkk).

Met zijn klacht over de lage pachtprijzen had de curator zich tot de pacht- en grondkamer moeten wenden, vindt de advocaat. 'Die zijn daar de aangewezen instanties voor, en niet de kortgedingrechter', stelt hij. De pachtende bedrijven verzetten zich ook tegen een ontruiming van het terrein van Capsicum. 'Ze hebben er ingezaaid, en willen er graag nog oogsten.'

Een uitspraak wordt omstreeks donderdag 14 maart verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer