Adema zet jonge boer hoog op agenda van EU-dialoog voedselstrategie

De strategische dialoog van de Europese Commissie over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie gaat donderdag 25 januari van start. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat het toekomstperspectief van jonge boeren daarin centraal moet staan.

Adema+zet+jonge+boer+hoog+op+agenda+van+EU%2Ddialoog+voedselstrategie
© Europese Unie 2023

Adema pleitte daar dinsdag 23 januari voor tijdens de Europese Raad voor Landbouw en Visserij in Brussel. Volgens de Nederlandse minister is de nieuwe generatie agrarisch ondernemers 'gemotiveerd om te verduurzamen'.

Om die ambities waar te kunnen maken, hebben ze ruimte nodig voor hun ondernemerschap, vakmanschap en innovaties. Adema: 'We moeten ze veel minder strikt voorschrijven hoe ze moeten ondernemen, maar juist inzetten op de doelstellingen.'


Betalen voor duurzaamheid

Adema vindt verder dat er 'een redelijke compensatie voor duurzaamheidsinspanningen in de gehele keten' moet komen, en een gelijk speelveld binnen én buiten de Europese Unie. Ook stelde hij dat er gediscussieerd moet worden over de mogelijkheden van nieuwe technieken en het vervangen van kunstmest door bewerkte dierlijke mest (renure).

De landbouwminister sloot zijn inbreng af met een pleidooi voor meer specifiek landbouwbeleid per land. 'Dat is er al voor landen met veel bergen, maar bijvoorbeeld nog niet voor Nederland met een hoge bevolkingsdichtheid. Daardoor is er veel druk op de grondmarkt. We willen geen uitzonderingspositie, maar wel meer flexibiliteit van de Europese Unie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer