Gratis watercoach denkt mee met glastuinder over sluiten waterstromen

De kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert, maar stagneert de laatste jaren. Via Glastuinbouw Nederland kunnen glastuinders vanaf februari gratis een watercoach inschakelen om diegene mee te laten denken over het sluiten van waterstromen op het bedrijf.

Gratis+watercoach+denkt+mee+met+glastuinder+over+sluiten+waterstromen
© Job Hiddink

Alle bedrijven moeten in 2027 hun emissie van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten terugbrengen tot nagenoeg nul. Om ook de laatste stappen te zetten naar een goede kwaliteit van het oppervlaktewater, moeten glastuinders hun waterstromen sluiten. Een watercoach kan daarmee helpen.

De pilotfase van de watercoach is afgerond. Dat betekent dat de coaches vanaf februari aan het werk kunnen. Dat meldt initiatiefnemer Glastuinbouw Nederland. Diverse bedrijven zijn vanaf vorige zomer door de watercoaches bezocht om een goede werkwijze te vinden. Daarbij zijn verschillende teelten en teeltsystemen meegenomen.


Werkwijze

De waterscan is het vertrekpunt van het bezoek van de watercoach. De glastuinder kan de scan zelf al invullen, maar samen met de coach is ook een optie. De waterscan geeft een goed beeld van de waterstromen op het bedrijf en laat een eerste indruk zien van mogelijke aandachtspunten.


Tijdens het bezoek loopt de coach samen met de ondernemer de checklist door. Hierop volgen mogelijk meer aandachtspunten. Vervolgens maakt de watercoach concrete afspraken met de glastuinder over wanneer het een en ander is opgelost. Het bezoek van de watercoach is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Relevante onderzoeksresultaten, recente monitoringsgegevens over de waterkwaliteit en andere belangrijke informatie voor het bedrijf komen aan de orde tijdens het gesprek.

Het bezoek van de watercoach is gratis. Vanuit de Emissieloze Kas is er financiering voor 150 tot 200 bedrijfsbezoeken in het Westland en Oostland. Daarnaast zijn er gesprekken met partijen voor financiering van meer bezoeken in andere regio's en voor 2025. Voor interesse kunnen glastuinders contact opnemen met Glastuinbouw Nederland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer