Iets minder volledige weidegang dit jaar

Het aandeel melkveebedrijven dat volledige weidegang toepast, is dit jaar met 1,1 procent gedaald naar 77 procent. Het aandeel bedrijven dat deelweidegang toepast, is met 5,8 procent gelijk gebleven.

Iets+minder+volledige+weidegang+dit+jaar
© Job Hiddink

Door de daling van het aantal bedrijven met volledige weidegang is het aantal bedrijven waar de koeien buiten lopen in het afgelopen weideseizoen licht afgenomen tot 82,8 procent. Het aandeel melkveebedrijven dat enige vorm van weidegang toepast, kwam daarmee nog steeds boven het door de sector beoogde streefpercentage van 81,2 procent uit.



ZuivelNL verklaart de daling van het aantal bedrijven met volledige weidegang doordat de melkveehouderij voor veel (duurzaamheids)opgaven staat. Weidegang heeft hierdoor in 2023 vermoedelijk iets minder prioriteit gekregen.


Volledige of deelweidegang

Melkveehouders kunnen kiezen voor volledige weidegang waarbij alle koeien ten minste 120 dagen per jaar zes uur per dag buiten lopen. Bij deelweidegang komt minimaal een kwart van de veestapel buiten.

Meer dan tachtig organisaties waaronder overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties zetten in 2012 hun handtekening onder het Convenant Weidegang. Daarmee moedigen zij weidegang structureel aan om het aantal melkveebedrijven dat de koeien buiten laat lopen ten minste op het niveau van 2012, zijnde 81,2 procent te houden.


Premie

Dat het niveau van weidegang sinds 2018 boven de streefwaarde zit, wordt gerealiseerd dankzij diverse initiatieven. Zo keren zuivelondernemingen een premie uit aan melkveehouders die hun koeien buiten laten lopen. Ook brengen zij met succes producten van weidemelk op de markt, herkenbaar aan het weidemelklogo. Daarnaast ondersteunen boerenorganisaties hun melkveehouders met diverse initiatieven voor bedrijfsvoering met als doel het melkvee weer te laten weiden.

Het Convenant Weidegang is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsverband van Dutch Dairymen Board, LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Nederlandse Zuivel Organisatie. In de Duurzame Zuivelketen werken melkveehouders en zuivelondernemingen samen om de zuivelketen verder te verduurzamen. ZuivelNL financiert de Duurzame Zuivelketen en verzorgt het programmamanagement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer