Primeur Campina: elektrische vrachtwagen op boerenstroom

De eerste gekoelde elektrische vrachtwagen in Nederland gaat donderdag de weg op namens FrieslandCampina. De groene stroom is opgewekt door boeren van de coöperatie.

Primeur+Campina%3A+elektrische+vrachtwagen+op+boerenstroom
© FrieslandCampina

De vrachtwagen is in samenwerking met logistiek dienstverlener Simon Loos ontwikkeld. De elektrische wagen gaat voornamelijk gekoelde, dagverse producten vervoeren vanuit de FrieslandCampina-productielocatie in het Zuid-Hollandse Maasdam naar het distributiecentrum van supermarktketen Plus in het Zuid-Hollandse Barendrecht.

Aniruddha Kusurkar, directeur voor de Nederlandse markt bij FrieslandCampina, is trots op de primeur. 'Met deze gekoelde e-truck stoten we minder CO2 uit. Zo zijn we een stap dichter bij het behalen van onze klimaatdoelen.' Hiermee doelt hij op de ambitie om in 2050 netto klimaatneutrale zuivel te produceren.


Bereik van 250 kilometer

Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de batterij volledig is opgeladen. Met een volle batterij heeft de vrachtwagen een bereik van 250 kilometer. De oplegger wordt ook gekoeld met deze batterij die genoeg laadvermogen heeft voor een volle zuivelvrachtwagen, stelt de zuivelcoöperatie.

De inzet van deze vrachtwagen leidt tot zo'n 50 ton CO2-besparing per jaar. In de toekomst wil het bedrijf meer elektrische vrachtwagens in gebruik nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer