Elektromagnetische energie zet gewas aan tot versnelde groei

Elektromagnetische energie zet gewassen aan tot versnelde groei. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Met gelijke inzet van licht en warmte bereiken gewassen al gauw zo'n 30 procent meer drooggewicht ten opzichte van traditionele behandeling.

Elektromagnetische+energie+zet+gewas+aan+tot+versnelde+groei
© Wageningen University en Research

Onderzoek bij Bunnik Bromelia in het Noord-Hollandse Kudelstaart wijst uit dat de biomassa in droge stof van sierananas met 19 procent steeg ten opzichte van de teelt zonder modulators. Bij anthurium was de toename zelfs 47 procent. 'De sierananas werd in dezelfde periode 20 procent hoger. Bij anthurium was het bladoppervlak 20 procent groter en wortelde de kluit 10 procent beter door', zegt WUR-onderzoeker Kees Weerheim.

De resultaten staan beschreven in het rapport 'Effecten van de ParXtra-modulator op de groei van potplanten'. Uit het onderzoek komt naar voren dat de huidmondjes wijder opengaan, de bladtemperatuur daalt en de fotosynthese versneld op gang komt. 'Een mogelijke verklaring voor de groeitoename is dat de plant minder energie nodig heeft om de bladtemperatuur te verlagen, waardoor meer energie over is voor gewasontwikkeling', stelt Weerheim.


Geen negatieve effecten

Bij gebruik van lage lichtniveaus en assimilatiebelichting zijn de verschillen met traditionele behandelingen het grootst. 'Mooi is ook dat we geen negatieve effecten hebben gevonden van de elektromagnetische behandeling in de teelt. Ook zijn de onhoorbare geluidsgolven veilig voor mens en dier', voegt Weerheim toe.

WUR ziet onder meer daardoor veel potentie in de technologie. 'Het activeren van gewassen door de inzet van elektromagnetische energie is nog niet eerder toegepast in de sector. De technologie kan een significante bijdrage leveren aan de verduurzaming van de glastuinbouwsector en het verhogen van het teeltrendement', stelt de WUR-onderzoeker.


Minder energie nodig

Bijkomend voordeel is namelijk dat de teelt met 30 tot 40 procent minder energie voor licht en warmte af kan. 'Omdat het gewas sneller groeit', legt Weerheim uit. 'En omdat de ParXtra een vermogen heeft van 3 tot 5 watt is de energiebehoefte van het apparaat zelf minimaal.' Tegelijkertijd draagt het bij aan de CO2-reductie die de sector moet bereiken.

Per hectare zijn ongeveer tweehonderd tot vierhonderd modulators nodig, blijkt uit het onderzoek. 'Het apparaat is nog niet commercieel beschikbaar', meldt Weerheim. 'ParXtra is wel in gesprek met partijen om de toepassing in 2024 op de markt te brengen.'

Verder laat Weerheim weten dat WUR komend jaar meer onderzoek gaat doen, onder meer op de vruchtgewassen tomaat en komkommer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer