1,5 miljoen euro voor gezamenlijk onderzoek in akkerbouw

Het bestuur van BO Akkerbouw heeft acht onderzoeken goedgekeurd die bijdragen aan een toekomstbestendige akkerbouwsector. Het onderzoeksbudget van de brancheorganisatie voor deze deels nieuwe onderzoeken bedraagt 1,5 miljoen euro.

1%2C5+miljoen+euro+voor+gezamenlijk+onderzoek+in+akkerbouw
© Nieuwe Oogst

BO Akkerbouw verlengt lopend onderzoek naar emissiearme spuittechnieken, geïntegreerde aanpak van gewasbescherming op zand, gewasrestenmanagement, invloed van verzilting op klei en biobased innovatie. Daarnaast start volgend jaar een nieuw onderzoek naar toekomstbestendige Nederlandse brouwgerst.

Volgens directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw zijn deze onderzoeken belangrijk voor de toekomst van de Nederlandse akkerbouwsector. 'We spelen in op zowel uitdagingen als kansen voor akkerbouwers.' Het bestuur van de brancheorganisatie keurde de acht onderzoeken vorige week goed.


Wensen van akkerbouwers

Daarmee volgt het bestuur het advies van de Sectie Teelt van BO Akkerbouw, waarin LTO Nederland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt vertegenwoordigd zijn. De onderzoeken sluiten volgens de brancheorganisatie aan bij de wensen van akkerbouwers en moeten bijdragen aan een toekomstbestendige sector.

In totaal investeert BO Akkerbouw 1,5 miljoen euro in de onderzoeken. Bij drie projecten – Geïntegreerde aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand, Gewasrestenmanagement en Brouwgerst – gaat het om publiek-private samenwerkingen die onder de vlag van de Topsector Agri & Food worden uitgevoerd.


Zeventig onderzoeken

In totaal investeert BO Akkerbouw namens alle akkerbouwers in Nederland in ruim zeventig lopende onderzoeken. Hoogendijk wijst erop dat de onderzoeken een totale waarde vertegenwoordigen van zo'n 12 miljoen euro. De bijdragen vanuit het bedrijfsleven en de overheid maken een verveelvoudiging mogelijk.

'Voor elke ingelegde euro wordt voor maar liefst 8 euro aan onderzoek uitgevoerd', verklaart Hoogendijk. 'Op deze manier krijgen akkerbouwers echt waar voor hun geld. De onderzoeken sluiten aan bij vragen van akkerbouwers rechtstreeks uit de praktijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer