Vogelgriep uitgebroken op Belgisch vermeerderingsbedrijf

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een vermeerderingsbedrijf in de Belgsiche plaats Esen bij Diksmuide (West-Vlaanderen). Het is de eerste besmetting in België dit seizoen. Het gaat om heen hoogpathogene variant van het virus. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Vogelgriep+uitgebroken+op+Belgisch+vermeerderingsbedrijf
© Dirk Hol

De laatste besmetting in België bij een pluimveehouderij dateert van februari dit jaar. De afgelopen 2 maanden zijn er geen besmette wilde vogels gevonden in het land. De FAVV is desondanks niet verbaasd over deze vondst. 'De ontwikkelingen in de afgelopen weken in de Belgische buurlanden, waar ook relatief weinig besmette wilde vogels werden gevonden maar recent wel een aantal uitbraken op pluimveehouderijen zijn vastgesteld, tonen aan dat er in Noordwest-Europa nog steeds virus circuleert', meldt FAVV in een statement.

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt – zoals bepaald in de Europese en ook in de Belgische wetgeving – het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van 10 km geldt voor pluimvee van alle houders (ook particuliere houders en hobbyhouders) een afschermplicht. In de 3 km zone geldt dit naast pluimvee ook voor vogels.

De bevestiging van het hoog pathogene karakter van deze uitbraak met vogelgriep, betekent ook dat België zijn ziektevrije status op internationaal niveau verliest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer