Huisvesting staat hoger op tuinbouwagenda

Al jaren lobbyen Greenports Nederland en LTO Nederland intensief voor voldoende en kwalitatief goede huisvesting voor arbeidsmigranten. Een reeks werkbezoeken aan agrarische huisvestingslocaties is daar onderdeel van.

Huisvesting+staat+hoger+op+tuinbouwagenda
© VidiPhoto

Doel van de werkbezoeken is om gemeenten, provincies, ondernemers en agrarisch bestuurders in gesprek te laten gaan over het gezamenlijk komen tot oplossingen voor de huisvestingsproblematiek. 'Regionale samenwerking is van essentieel belang als we tot goede oplossingen voor internationale medewerkers willen komen', vertelt wethouder Sven Spaargaren van de Noord-Hollandse gemeente Aalsmeer.

Hij was een van de sprekers tijdens het werkbezoek aan de Ruigrok Tower aan de rand van het bedrijventerrein Greenpark in Aalsmeer. Het bezoek aan de huisvestingslocatie, die ruimte biedt aan 250 internationale medewerkers, was de derde van in totaal vier bezoeken.

'Als gemeente hebben we vooraf eisen gesteld aan onder meer de kwaliteit en faciliteiten. Ook moeten gehuisveste medewerkers in de nabije omgeving werken', voegt Spaargaren toe.

Bied ook mogelijkheden waar werknemers spullen veilig kunnen opbergen

Thom Wensing, Wensing Meubelen

Aanjaagteam Roemer

Moderne huisvesting staat ook in andere tuinbouwgebieden steeds hoger op de agenda. Kwaliteit is daarbij leidend. 'Dit komt voort uit het Aanjaagteam Arbeidsmigranten onder voorzitterschap van Emile Roemer. Dit team heeft voorstellen gedaan om de werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren', vertelt Thom Wensing van Wensing Meubelen in het Brabantse Etten-Leur.

Dit bedrijf is in 1960 gestart met het maken van meubels en doet dat tegenwoordig voor verschillende recreatie- en vakantieparken. Sinds een jaar worden ook meubels voor agrarische huisvestingslocaties gemaakt. 'Een aardbeienproducent in de regio had een plan voor honderd cabines. Spullen had hij al besteld bij Ikea', licht Wensing toe. 'Na enkele gesprekken kregen wij de kans de units in te richten met bedden, kasten en een keukentje.'

Inmiddels is huisvesting een belangrijke poot onder het bedrijf. 'De ene aanvraag betreft zes woningen, de andere is voor twintig units.' Grootste voordeel voor de afnemende ondernemer is volgens Wensing dat direct vanaf de fabriek in Etten-Leur wordt geleverd. 'Dat scheelt in de kosten.'

Wensing stelt dat de huidige arbeidsmarktkrapte ook een rol speelt in de groeiende vraag naar moderne huisvesting. 'Buitenlandse werknemers moeten en willen goed worden behandeld. Huisvesting is daar een onderdeel van, net zoals goede arbeidsvoorwaarden.'


Bewezen harde werkers

Tuinders werken het liefste met mensen uit Oost-Europa, voegt Wensing daaraan toe. 'Dat is niet gek. Dat zijn bewezen harde werkers. Om die doelgroep aan te spreken en te behouden, is het belangrijk om goede voorzieningen aan te bieden.'

Ook hoort de meubelmaker dit terug van uitzendbureaus waarmee hij samenwerkt. 'Niet alleen agrarisch ondernemers willen dat Oost-Europese werknemers bij een volgende oogstperiode terugkomen, dat geldt ook voor de uitzendbureaus', zegt Wensing. 'Juist daarom vinden ze het prettig om nu met een Nederlands bedrijf in contact te staan. Korte lijnen dragen bij aan een goede service.'


Horti Hotel Jupiter in Honselersdijk opent officieel de deuren

Het Horti Hotel Jupiter in het Zuid-Hollandse Honselersdijk heeft eind september officieel de deuren geopend. Deze huisvestingslocatie bevindt zich op het terrein van Royal FloraHolland en is voorzien van 172 kamers, verdeeld over acht woonlagen. Het gebouw biedt plaats aan 340 personen. Dit betreft voornamelijk arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de Westlandse glastuinbouw. Elke woonlaag heeft gemeubileerde units voor twee personen, met een eigen badkamer en een gezamenlijke keuken. Daarnaast is er wifi, een recreatieruimte met fitnessmogelijkheden en een terras. Ook aan voldoende parkeerplaatsen en een overdekte fietsenstalling is gedacht. Daarmee is rekening gehouden met de eisen die de commissie Roemer in haar rapport uit 2020 heeft gesteld aan de huisvesting van uitzendpersoneel. Gemeente Westland heeft de vergunning verleend voor twintig jaar. Initiatiefnemer is uitzendbureau NL Jobs. 'We willen meer doen dan louter zorgen voor een leuke baan. Een kwalitatief goede woonlocatie, waar in de buurt ruimte is voor recreatie, is minstens zo belangrijk', stelde algemeen directeur Rita Kostwinder van NL Jobs tijdens de opening.

Als voorbeeld noemt hij een omgevallen pallet met kasten. 'In zo'n situatie neemt het uitzendbureau direct contact op en sturen wij snel een nieuwe bestelling uit. In het verleden moest daar dagen, of soms zelfs weken, op worden gewacht. Dat is voor niemand wenselijk.'

Greenports Nederland en LTO Nederland streven, net zoals het Aanjaagteam Arbeidsmigranten van Roemer, naar kwalitatief goede huisvesting voor internationale medewerkers. Maar wat is dat precies? Wensing: 'Daar zijn wel een aantal eisen en voorwaarden voor. Zo moet een kast minimaal voldoen aan een inhoud van 0,36 kuub.'


Meer is beter

Toch ziet hij dat meer beter is. 'In het project bij de aardbeienproducent zagen we dat werknemers gemiddeld twee grote tassen bij zich hebben. Dan is die minimale eis nog best krap. Wij kiezen daarom bewust voor meubels die wat meer ruimte bieden, met zowel leg- als hangplekken. Comfort is ook belangrijk.'

Volgens Wensing is het belangrijkste dat werknemers zich prettig voelen in hun 'nieuwe thuis'. Daarom wordt op elke huisvestingslocatie die het Brabantse bedrijf inricht een houten kluisje of een nachtkastje met slot geplaatst. 'Werknemers hebben persoonlijke spullen bij zich, zoals een paspoort, telefoon of iPad. Je wilt de mogelijkheid bieden om die spullen veilig op te bergen.'

Maar om echt stappen te maken op gebied van huisvesting, moet ook de gemeente mee. 'De ondernemer wil wel, maar de gemeente zit niet altijd te wachten op arbeidsmigranten. Dat is een uitdaging voor de ondernemer die units op zijn bedrijf wil plaatsen', zegt Wensing. Of de werkbezoeken van de brancheorganisaties meer begrip hebben gecreëerd, moet de tijd uitwijzen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer