'Streven naar vitaal bietengewas dat lang gezond blijft'

Een brede bladgezondheid is de basis voor robuuste suikerbieten, stelt salesmanager Wim Zandvoort van SESVanderHave. Hij legt uit waarom en geeft ook een toelichting op de resistentie tegen een van de vergelingsvirussen.

%27Streven+naar+vitaal+bietengewas+dat+lang+gezond+blijft%27
© Job Hiddink

Wanneer is een gewas robuust?

'Letterlijk betekent robuust: sterk en stevig. Wij vertalen dat naar een vitaal gewas dat lang gezond blijft. Robuust betekent ook dat bietentelers minder afhankelijk zijn van chemie, dankzij de juiste genetica en middelen. Ook selecteren wij vanwege klimaatadaptatie veel op stressbestendigheid. Dat moet uiteindelijk resulteren in rassen die geschikt zijn voor droogtegevoelige gronden.'

Brede resistentie tegen vergelingsziekte kost nog wel zo'n tien jaar aan veredelingswerk

Wim Zandvoort, salesmanager SESVanderHave

Wat zijn jullie veredelingsdoelen?

'Naast de gangbare resistenties ligt veel focus op bladgezondheid en dan niet alleen op cercospora. Het streven is een brede tolerantie tegen alle bladschimmels. Een gezond bladapparaat zorgt dat een gewas lang blijft produceren.'


Is het mogelijk met minder input een vitaal gewas te telen?

'Wij denken van wel. De veredelingslijnen van SESVanderHave geven goede opbrengsten bij lagere stikstofgiften. Het is niet ondenkbaar dat toekomstige rassen minder bemesting nodig hebben.'


SESVanderHave werkt aan virusresistentie. Hoe staat het daarmee?

'Samen met een Duits onderzoeksinstituut zijn we erin geslaagd een resistentiegen te identificeren voor een van de vergelingsvirussen. Wij zien dit als een deel van de oplossing voor dit probleem. Uiteindelijk zoeken we ook hiervoor een brede resistentie tegen alle virussen, maar dat kost nog wel zo'n tien jaar aan veredelingswerk.'


Wat hebben jullie bietentelers voor komend teeltseizoen te bieden?

'We hebben enkele nieuwe rassen die opvallen door hun bladgezondheid. In het nematodensegment is dit Baltimore en voor standaard-rhizomanie lijkt Henson interessant. Beide rassen staan vroeg in het blad en dat blijft vervolgens gezond tot ver in de herfst.'


Thema Rassenkeuze

In de transitie naar een landbouw met minder input van chemie wordt de veredeling alleen maar belangrijker. Waar jarenlang een grote productie als ultiem veredelingsdoel werd gezien, ligt nu meer de focus op resistenties inkruisen en rassen selecteren die meer stressbestendig zijn. Voor uien zoeken telers naar rassen die weerstand bieden tegen bodempathogenen. In peen is de oogstzekerheid een uitdaging. Veredelaars van suikerbieten zoeken naar hogere bladgezondheid. Aardappelen moeten vooral robuust zijn door de toenemende druk van phytophthora. Dit artikel is onderdeel van het thema Rassenkeuze.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer