Duitsland onderzoekt nationaal uitfaseren van glyfosaat

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir onderzoekt of Duitsland in eigen land het gebruik van de herbicide glyfosaat kan uitfaseren. De minister is teleurgesteld in de besluitvorming in de Europese Unie, waardoor de toelating in Europa waarschijnlijk met 10 jaar verlengd wordt.

Duitsland+onderzoekt+nationaal+uitfaseren+van+glyfosaat
© Dirk Hol

In een reactie laat Özdemir weten dat hij onderzoekt hoe hij toch uitvoering kan geven aan het Duitse regeerakkoord. Daarin staat een verbod op het gebruik van glyfosaat opgenomen per 2024. Özdemir heeft vooral kritiek op de lange goedkeuringsperiode vanuit de Europese Commissie.


'Je wrijft in je ogen over het feit dat de Europese Commissie haar plan wil doorzetten om de goedkeuring van glyfosaat met 10 jaar te verlengen, hoewel een duidelijke meerderheid van de EU-bevolking tegen is', stelt hij in een persverklaring. 'De Commissie zou er goed aan doen om in haar besluit in ieder geval rekening te houden met de wil van het publiek.'


Biodiversiteit

Volgens de Duitse landbouwminister kan de Europese Commissie niet uitsluiten dat glyfosaat schadelijk is voor de biodiversiteit. 'In Brussel hebben we herhaaldelijk duidelijk gemaakt hoe cruciaal het is om het uitsterven van soorten in Europa serieus te nemen. Duitsland heeft daarom niet ingestemd met de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat.' Duitsland heeft overigens net als Nederland zich onthouden van stemming. Reden daarvan is dat de Duitse ministerraad niet met een eenduidig standpunt kon komen.

Özdemir is van mening dat al voldoende is aangetoond dat de landbouw ook zonder glyfosaat kan. 'Dat wordt niet alleen aangetoond op biologische landbouwbedrijven, maar ook op veel gangbare landbouwbedrijven, bijvoorbeeld met diverse vruchtwisselingen, goed bodembeheer en geïntegreerde gewasbescherming.'

Waarschijnlijk wordt het lastig voor Duitsland om glyfosaat op nationale schaal te verbieden. Eerder verbood Luxemburg in het voorjaar van 2021 het gebruik van glyfosaat. Fabrikant Bayer klaagde vervolgens de Luxemburgse overheid aan. Uiteindelijk verklaarde de rechtbank in Luxemburg het verbod nietig en mogen boeren in Luxemburg weer glyfosaat gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer